Rekordmycket byggsopor på återvinningsstationerna

En fåtölj som gjort sitt, en avdankad gräsklippare eller en studsmatta som ingen vill studsa på längre. Bara under påskhelgen var FTI tvungna att betala 200 000 kronor extra för att ta hand om sopor som dumpats vid den vanliga återvinningen.

  • Publicerad 06:00, 15 apr 2020

Snickarglädjen ser ut att öka i takt med med permitteringar och hemmajobb. Vi röjer, bygger om och kastar ut gammalt bråte.

Byggvaruhusen vittnar om en ökad tillströmning av folk som äntligen har tid att måla om, snickra ett staket, kakla om badrummet eller smälla upp ett hyllsystem.

Aldrig förr han man sett så mycket fel

Men alla byggen innebär byggsopor. FTI som sköter källsorteringsstationerna i Stockholms län gick nyligen ut med att man man slagit ett trist rekord: aldrig någonsin tidigare hade man plockat upp så mycket dumpade sopor som den här våren.

– Vi kan såklart inte veta säkert vad det beror på, men efter att ha fått information om att det var hög belastning på återvinningscentralerna antar jag att alla inte orkade ta sig till rätt plats eller vänta på sin tur, och istället valde att dumpa sina grovsopor vid en av våra återvinningsstationer, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.

Värsta påsken

Påskhelgen gjorde inte saken bättre. Tre gånger oftare, jämfört med förra påsken, fick FTI rycka ut med en kranbil för att röja undan saker som möbler, säckar med gips, kakel och byggavfall.

– Extrainsatserna, att få ut bilar och bli kvitt materialet, kostade ungefär 200 000 bara för påskhelgen. Det blir snabbt mycket pengar om det fortsätter såhär, säger Annika Ahlberg.

Hon fortsätter:

– Det som är extra tråkigt att som boende i en kommun får åka och lämna dessa grejer kostnadsfritt på ÅVC, det ingår i din avgiften för avfallshantering.

Vad kan ni göra för att stävja detta? 

– En sak är det vi gör nu: att lyfta problemet. Vi gör också riktade insatser på stationer där detta händer ofta. Ibland kan vi sätta in väktare, men då rör det sig om kortare perioder.

FTI pratar också med kommunernas miljökontor, särskilt när man märker att soporna kommer från restauranger, eller oseriösa byggfirmor där kommunerna bedriver tillsyn.

– Men framförallt är det privatpersoner som dumpar.

Fakta

Så skötte sig Norrort i påsk

Enligt Annika Ahlberg på FTI:s anteckningar såg det ut såhär i norra Stockholm under påsken.

Danderyd: en dumpning som krävde kranbil under påsken; hård belastning

Järfälla: Flertal fall av dumpning.  (ÅVC har varit stängt under påsken) 

Solna: Relativt lugnt

Sollentuna: några fall av dumpning

Sundbyberg: Här kan vi se att man stängt Kvarnkullens ÅVC vilket lett till fler dumpningar. 

Upplands Väsby: några fall.

Upplands Bro: en dumpning som krävde kranbil

Vallentuna:  inget rapporterat

Vaxholm: en dumpning som krävde kranbil

Österåker: en dumpning som krävde kranbil

Rinkeby/Tensta – 6 dumpningar, vilket är fler än vanligt. Det kan eventuellt kopplas till borttagandet av Kvarnkullens ÅVC

Bromma:  Två fall av dumpning som krävde kranbil

Vällingby/ Hässelby:  En dumpning som krävde kranbil.

Källa: FTI
Visa merVisa mindre