Rekordmycket byggsopor på återvinningsstationerna
En fåtölj som gjort sitt, en avdankad gräsklippare eller en studsmatta som ingen vill studsa på längre. Bara under påskhelgen var FTI tvungna att betala 200 000 kronor extra för att ta hand om sopor som dumpats vid den vanliga återvinningen.
- Nyheter
- Publicerad 06:00, 15 apr 2020
Snickarglädjen ser ut att öka i takt med med permitteringar och hemmajobb. Vi röjer, bygger om och kastar ut gammalt bråte.
Byggvaruhusen vittnar om en ökad tillströmning av folk som äntligen har tid att måla om, snickra ett staket, kakla om badrummet eller smälla upp ett hyllsystem.
Aldrig förr han man sett så mycket fel
Men alla byggen innebär byggsopor. FTI som sköter källsorteringsstationerna i Stockholms län gick nyligen ut med att man man slagit ett trist rekord: aldrig någonsin tidigare hade man plockat upp så mycket dumpade sopor som den här våren.
– Vi kan såklart inte veta säkert vad det beror på, men efter att ha fått information om att det var hög belastning på återvinningscentralerna antar jag att alla inte orkade ta sig till rätt plats eller vänta på sin tur, och istället valde att dumpa sina grovsopor vid en av våra återvinningsstationer, säger Annika Ahlberg, regionchef på FTI.
Värsta påsken
Påskhelgen gjorde inte saken bättre. Tre gånger oftare, jämfört med förra påsken, fick FTI rycka ut med en kranbil för att röja undan saker som möbler, säckar med gips, kakel och byggavfall.
– Extrainsatserna, att få ut bilar och bli kvitt materialet, kostade ungefär 200 000 bara för påskhelgen. Det blir snabbt mycket pengar om det fortsätter såhär, säger Annika Ahlberg.
Hon fortsätter:
– Det som är extra tråkigt att som boende i en kommun får åka och lämna dessa grejer kostnadsfritt på ÅVC, det ingår i din avgiften för avfallshantering.
Vad kan ni göra för att stävja detta?
– En sak är det vi gör nu: att lyfta problemet. Vi gör också riktade insatser på stationer där detta händer ofta. Ibland kan vi sätta in väktare, men då rör det sig om kortare perioder.
FTI pratar också med kommunernas miljökontor, särskilt när man märker att soporna kommer från restauranger, eller oseriösa byggfirmor där kommunerna bedriver tillsyn.
– Men framförallt är det privatpersoner som dumpar.