Foto: Stefan Källstigen

Rekordmånga valde att starta eget

Förra året startades över 500 nya företag i Järfälla. Många drömmer om friheten som egenföretagare. ”Det känns jättebra! Jag ångrar ingenting”, säger Malin Lankarbro som vågat ta steget.

  • Publicerad 07:32, 4 feb 2017

Att få ägna sig åt sin hobby på heltid är en dröm för många. Men att våga ta steget och satsa på ett eget företag kräver både mod och tålamod.

Malin Lankarbro Freitas i Kallhäll har de senaste tio åren haft ett företag där hon sålt produkter hon stickat.

– Jag har hållit på länge, men jag har alltid haft ett heltidsjobb och kört det här när jag kommer hem, säger hon.

I sitt företag Kally & Birger stickar och säljer Malin Lankarbro Freitas mössor, muddar, pannband och koftor i ull. Det började med att hon stickade åt vänner och bekanta och i takt med att fler fick upp ögonen för Malins produkter utvecklades företaget.

Malin Lankarbro Freitas har vågat satsa på sitt företag.

– I höstas tog jag steget till att jobba med företaget på heltid. Jag har tänkt på det under en lång tid – är det möjligt? Nu var det rätt tid och då fanns det inte så många motargument.

Beslutet var lätt. På måndag morgon skickade Malin ett mejl och sa upp sig.

– Det känns jättebra! Jag ångrar ingenting. På ett sätt har jag alltid veta att det skulle bli så här, det har mer varit en fråga om att matcha det lätt. Hade jag varit singel och inte haft några barn hade det inte tagit tio år.


TIPS: Scrolla ner för att se en film där Malin gör klart en mössa.

Personer som Malin Lankarbro Freitas värderas högt av Järfälla kommun. I våras startade kommunen bolaget Järfälla Näringsliv AB med syftet att underlätta för företag och företagare.

– I dag har vi 25 000–30 000 arbetstillfällen i Järfälla, men befolkningen i arbetsför ålder är 55 000. Det betyder att det bara finns en halv arbetsplats år varje invånare, säger Fredrik Persson vd på Järfälla Näringsliv.

LÄS MER: Experten tipsar, så lyckas du med din idé

När Järfälla växer ska det inte bara vara med nya invånare – målet är att antalet arbetsplatser också ska bli fler och då behövs det företag.

– Det är attraktivt att arbeta nära där man bor. Därför vill att ska finnas fler arbetsplatser i kommunen. Många arbetstillfällen finns i dag inom handeln, men det vi har ett underskott på är inom tjänstesektorn, säger Fredrik Persson.

LÄS MER: Startade juristbyrå på hemmaplan redan under studietiden

Många företag inom tjänstesektorn behöver kontor och därför planeras det för den typen av arbetsplatser i kommunens stora utbyggnadsområden: Veddesta och Barkarbystaden.

– Det händer mycket i Järfälla och det är fantastiskt roligt att få vara med om det, säger Fredrik Persson.


LÄS MER: Designar kläder ihop med kunden