Rekordmånga sprang Älvsjöloppet i år

Hela 447 deltagare – mer än dubbelt så många som i fjol – kom till start i Älvsjöloppet som avgjordes i Älvsjöskogen i lördags.

  • Publicerad 15:27, 14 sep 2018

– De tidigare åren har vi haft 200–250 som startat så det var en rejäl ökning, jätteroligt, säger Anneli Fredman, som är ett slags projektledare och mamma till en av de tre initiativtagarna till loppet.

Det var 2014 som tre då 13-åriga orienterare från OK Älvsjö-Örby – Johan Karlsson, Lucas Fredman och Petter Myrenberg – arrangerade det första loppet i Älvsjöskogen. Petter har flyttat, men Johan och Lucas är fortfarande med och ordnar loppet, tillsammans med OK Älvsjö-Örby.

5-årsjubileum i år

Varför årets lopp lockade så många vet inte Anneli Fredman riktigt.

– Nej, jag vet inte vad som har hänt helt plötsligt. Vi har stått och gjort direktreklam utanför Ica Nära på Svartlösavägen, men det har vi gjort tidigare också. Väldigt roligt är det i alla fall att så många sprang, nu när det var 5-årsjubileum också.

Ända sedan starten har loppet haft distanserna 2, 4 och 8 kilometer. Det som har tillkommit är ett trail-lopp som finns i distanserna 5 och 10 kilometer.

Vill få ut ungdomar och barnfamiljer

Överskottet går till Läkare utan gränser och till OK Älvsjö-Örbys ungdomsverksamhet.

– Det stämmer med vår profil på loppet. Vi vill få ut ungdomar och barnfamiljer att springa, och gärna barn och unga som inte springer annars. Kanske kan man få igång dem med ett litet lokalt lopp som blir till en folkfest, säger Anneli Fredman.