Rekordmånga sommarjobb på Södermalm – men löftet om jobb till alla hålls inte

Ikväll skrev de första ungdomarna på kontrakten för att knega för kommunen i sommar. I år blir det 900 sommarjobb på Söder men det räcker inte för att klara löftet om arbete till alla.

  • Publicerad 19:45, 23 maj 2016

Det var svettigt och trångt i receptionen till stadsdelsförvaltningen ikväll när ett hundratal söderungdomar skrev på sina anställningsavtal. I juli börjar de måla staket i parkerna och olja in bryggor på Södermalm och i Sjöstan.

Olof Thelenius är 19 år och har jobbat på äldreboende förut. Han ser fram emot att vara ute och jobba i sommar. Axel Odell, 19 år, håller med:

– Förra året var jag i en charkfabrik i Slakthusområdet, men jag är vegetarian så jag tror det blir bättre att vara ute och måla. Lönen kanske ska gå till lite segelflygning och så ska jag spara till en egen bostad, säger han.

Tilda Simonson är 16 år och ska jobba för första gången i sommar.

– Jag ska väl typ måla. Det känns bra. Jag ska försöka spara, kanske till något större som konserter, säger hon.

Når inte vallöfte

Olof, Axel och Tilda är tre av de runt 900 ungdomarna på Södermalm som får sommarjobb via stadsdelen i år. Totalt var det 1350 som sökte jobben.

Så trots att det var ett av de viktigaste vallöftena för Socialdemokraterna på Södermalm lyckas inte den rödgrönrosa majoriteten ordna arbete till alla gymnasieungdomar som vill sommarjobba i år heller.

– Målet att alla som vill ska få ett sommarjobb ligger kvar. Vi strävar efter att nå det, förhoppningsvis under den här mandatperioden men det är en utmaning, säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Stor ökning

Även om vallöftet inte uppnås så är det en stor ökning av sommarjobben som den styrande majoriteten har gjort.

Under alliansens senaste mandatperiod var det i snitt 172 ungdomar som fick jobb per år. Första året vid makten fixade de rödgröna fram 842 sommarjobb.

Sommarjobbarna kommer bland annat att arbeta inom äldreomsorgen, förskolan och med skötsel av parkerna.

Anton Högström, 16 år, vet vad han inte vill göra.

– Ta upp hundskit! Jag hoppas jag får vara i Tanto så kan jag kratta eller något och ha det skönt i solen. Det ska bli kul att tjäna egna pengar, säger han.

LÄS MER: Löftet bryts - alla får inte sommarjobb på Söder

Så många har fått sommarjobb på Söder

2016: Cirka 900

2015: 842

2014: 306

2013: 143

2012: 122

2011: 116

Visa merVisa mindre