2020 blev ett ett mörkt år i Stockholms län med 156 skjutningar, 51 skadade och 25 dödade. Enligt Anna Benedetti, chef för polisens operativa sektion i Stockholm, är ett skäl att flera ledare i kriminella gäng häktats och att fler vapen och mer narkotika beslagtagits under året.

– När vi frihetsberövar ledande personer står deras utförare och möjliggörare plötsligt utan en chef. Då blir det oroligt och nya konflikter blossar upp, inom nätverk och mellan nätverk. Det handlar om lojaliteter, om skulder när narkotika försvinner och hur narkotikaförsäljningen ska skötas, säger hon.

Infekterad konflikt i Järva

En annan förklaring är att kriminella efter polisens beslag behöver provskjuta nya vapen och att flera som dras in i gängen behöver träna på att skjuta, menar Anna Benedetti. Vid drygt hälften av skottlossningarna i länet har ingen skadats.

Hårdast drabbat av våldet är Järva med 22 skottlossningar, 10 skadade och 5 döda. Enligt Anna Benedetti handlar det om en infekterad konflikt mellan två nätverk som eskalerade efter en dödsmisshandel i Tensta i början av sommaren.

https://www.mitti.se/nyheter/gangstermentaliten-ar-som-en-cancer/reptjf!tGjgHGQCfTHssYv3SYi@Cw/

Hon uppger att polisen sen dess har kraftsamlat för att bryta hämndaktionerna.

– Det har blivit lugnare sen vi gjort förstärkningar med synlighet, spaning och utredning. Vi får underrättelse om att man är störd av vårt arbete. Nu gäller att behålla trycket, säger hon.

Hoppas på domar 2021

Många av brottsutredningarna pågår fortfarande men sett till de fall som rör mord eller mordförsök med skjutvapen från första halvan av 2020 har bara en tredjedel gått till åklagare.

En för dålig siffra, anser Anna Benedetti, som uppger att det har blivit svårare att komma åt de som styr brottsligheten, eftersom de ofta låter unga personer utanför polisens register utföra dåden. Att vittnen och brottsoffer inte vågar eller vill prata är ett annat stort problem.

Att polisen i fjol i realtid kunde avlyssna kriminellas chattande i en krypterad mobiltjänst har dock lett till flera gripanden där polisen hoppas på åtal och fällande domar 2021.

– Det finns många svårigheter med utredningarna men vi måste bli bättre och ändra våra metoder. Jag ser ändå en ljusning inför det här året med fina bevislägen som vi inte haft innan, säger Anna Benedetti.