William Örnsberg, Alexander Johnsson, Saga Hellberg och Bollstanäs skolas biträdande rektor Lars Rask känner alla någon som fått influensa. Foto: Emil Salmaso

Rekordmånga sjuka elever i Väsbyskola

Som mest var en fjärdedel av eleverna på Bollstanäs skola sjukanmälda samtidigt. I de lägre åldrarna stod vissa klassrum tomma till hälften. – Förra veckan var extrem, säger biträdande rektor Lars Rask.

  • Publicerad 12:22, 14 feb 2020

Solen skiner över Bollstanäs skolas kyliga skolgård. Fotbollsplanen är full av elever och lite längre bort spelar några tjejer hög musik.

Men förra veckan var drygt en fjärdedel av de 504 eleverna sjukanmälda.

– Den här veckan är bättre. Förra veckan var helt galen med influensa och så. När det peakade var 136 elever sjukanmälda, säger skolans biträdande rektor Lars Rask.

– Så många sjuka har jag aldrig varit med om samtidigt. Framför allt bland de yngre eleverna.

Fick skjuta upp matteprov

William Örnsberg, Alexander Johnsson och Saga Hellberg i 2A, B och C har precis ätit omelett och pasta med ost- och spenatsås. Alla har haft föräldrar eller syskon som blivit sjuka, men ingen av dem blev själv sjuk.

De tycker att det är roligt att så många av klasskompisarna kommit tillbaka. Förra veckan var hälften av bänkarna i deras klassrum tomma.

– Det kändes lite tystare och lugnare, säger William Örnsberg.

– Man kunde inte skylla ifrån sig när någon pratade för mycket. Och vi fick stjärna av läraren för att vi var så tysta när någon räckte upp handen, säger Saga Hellberg.

– Det var lite jobbigt, för vi kunde inte göra det vi tänkt. Läraren fick skjuta upp vårt test i matte, säger Alexander Johnsson och lägger benen i kors.

– Vår lärare med. Vi skrev upp namn på alla som var sjuka på tavlan, den blev typ full,  säger Saga Hellberg.

Det är återigen full rulle på Bollstanäs skolas skolgård. Sjukfrånvaron är nere på normala nivåer. Foto: Emil Salmaso

Fick tvätta händerna två gånger

Rektor Lars Rask berättar att många av skolans lärare också varit hemma, antingen i sjukdom eller för att vara hemma med sina sjuka barn.

– Det är många skolor som haft samma. Jag pratade med en person på en annan skola i Väsby som säger att de också haft många sjuka, säger Lars Rask.

För att förhindra smittspridning har man bland annat vädrat ut klassrummen på rasterna och eleverna har uppmanats att tvätta händerna, särskilt innan lunch.

– Lärarna var på oss med att tvätta händerna extra mycket. Jag fick göra det två gånger för att de inte trodde på mig, säger William Örnsberg.

Alexander Johnsson och Saga Hellberg nickar.

– Det bästa är att det nästan inte var någon matkö, det var rätt bra, säger Alexander Johnsson.

Alla ler. Rektorn med.

Sportlov

Tvåornas sportlov:

Saga Hallberg ska åka skidor i Järvsö.

Alexander Johnsson ska bara vara hemma med familjen.

William Örnsberg ska åka på kryssning. Om det blir kallt ska de åka till sitt lantställe, och kanske åka skidor.

Visa merVisa mindre