Minds generalsekreterare Karin Schulz berättar att cirka 30 procent av samtalen de får in till Äldrelinjen handlar om corona. Foto: Petrus Iggström / Mostphotos

Rekordmånga samtal till hjälplinjerna

Den ideella föreningen Minds Äldrelinjen, dit äldre kan ringa för att få medmänskligt stöd, har ökat kapaciteten med drygt 400 volontärer på bara två veckor. Även Självmordslinjen har tagit emot fler samtal än någonsin tidigare

  • Publicerad 08:18, 7 maj 2020

När Folkhälsomyndigheten uppmanade folk över 70 år att isolera sig och undvika sociala kontakter på grund av smittspridningen av covid-19 såg den ideella föreningen Mind, som arbetar med psykisk hälsa, en ökad efterfrågan. Bland annat driver de Självmordslinjen och Äldrelinjen dit man kan ringa för att få medmänskligt stöd.

– Vi började snabbt att ställa om våra verksamheter. Vi hade bara 30 volontärer när Folkhälsomyndigheten kom med sina rekommendationer men efter att vi gick ut och sökte fler fick vi in 800 intresseanmälningar, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

Mobiliserade snabbt

På bara två veckor gick föreningen från 30 till 450 volontärer, något som gjorde att de kunde öka kapaciteten. Tidigare hade de inte öppet på helger men nu kan man ringa på lördagar och söndagar mellan 10 och 16. På vardagar har man också kunnat utöka öppettiderna. Under april tog Äldrelinjen emot 3 000 samtal, att jämföra med 4 400 under hela förra året.

– Samtalen kan handla om stort och smått. Alltifrån hur man får vardagen att gå ihop till att man känner ensamhet och oro. Det tas också upp många existentiella frågor som vad som egentligen är meningen med allt. Sådant som angår oss alla, säger Karin Schulz och fortsätter:

– Många äldre tycker att det är skönt att prata med någon utomstående och vill inte oroa sina barn eller andra anhöriga. Vissa känner skam över att de mår dåligt.

Ensamhet vanligaste samtalsämnet

30 procent av de som ringer just nu tar specifikt upp coronaviruset, och ensamhet och saknaden av fysisk beröring är det vanligaste samtalsämnet. Karin Schulz berättar att Äldrelinjen just nu har lite överkapacitet och att man gärna vill nå ut till fler.

Självmordslinjen, dit man kan vända sig om man har tankar på att ta sitt liv, har kunnat ta emot fler samtal än någonsin den senaste månaden.

– I april tog Självmordslinjen emot över 4 000 samtal. Det är rekord, säger Karin Schulz.

De flesta som ringer till Minds telefonlinjer, 70 procent, är kvinnor. Karin Schulz hoppas att även fler män som behöver tala med någon ska höra av sig.

Mind söker fortfarande volontärer till Självmordslinjen. Det enda kravet är att man ska vara minst 23 år, intresserad av andra och "en bra lyssnare". Vill man vara med och hjälpa till kan man anmäla sig via sajten, mind.se.

Öppettider och nummer

Äldrelinjen, som vänder sig till äldre i behov av medmäskligt stöd, har öppet på vardagar 08-19 och helger 10-16 och nås på 020 22 22 33.

Självmordslinjen, som är till för den som har tankar på att ta sitt liv, är öppen 06-24 varje dag och nås på 90 101.

Alla samtal är anonyma.

Visa merVisa mindre