Få inbrott klaras upp. Det bästa är att se till att inbrottet aldrig sker. I slutet av artikeln ger polisen tips på hur du inbrottssäkrar din bostad. Foto: Mostphotos/Sara Ringström

Rekordmånga inbrott i Botkyrka under 2017

314 inbrott och 84 försök. 2017 var ett rekordår för inbrotten i kommunen jämfört med 2016 och 2015. Och få fall klarades upp. Bästa skyddet enligt polisen – att samarbeta med dina grannar.

  • Publicerad 12:01, 5 feb 2018

Tumba blev allra värst drabbat av förra årets inbrottsvåg i kommunen. Här fick 75 hushåll, både villor, radhus och lägenheter, ovälkommet besök under 2017. En stor ökning, konstaterar Mats Bäckström, inspektör på Botkyrkapolisen med ansvar för Grannsamverkan.

Och förra året slog Botkyrka inbrottsrekord jämfört med både 2016 (251 inbrott, 58 försök) och 2015 (256 inbrott,58 försök). Att säga att få fall klarades upp är nästan en underdrift.

HELA LISTAN: Här slog inbrottstjuvarna till i Botkyrka

– Uppklarningsprocenten på inbrotten är i princip noll. Vi hade två fall som klarades upp, det var några ungdomar som kunde spåras upp av polisen. Men det är det enda, säger Mats Bäckström.

Inbrotten är svårutredda om polisen inte lyckas ta inbrottstjuvarna på plats. Och när polisresurser ska fördelas är det den grova kriminaliteten och att få bort den öppna knarkhandeln som har högsta prio, enligt Bäckström.

Har ökat i hela Botkyrka

Efter Tumba var Norsborg och Tullinge värst utsatta, med 57 och 56 fullbordade inbrott. Mest skonade var Uttran och Grödinge med 6 respektive 9 inbrott. De har fördelen att ligga avskilt och otillgängligt för inbrottstjuvar, menar polisen.

– De ligger lite vid sidan av, det har betydelse. Men även där har inbrotten ökat, men från en låg nivå, säger Mats Bäckström.

Uttran har också en sedan länge etablerad grannsamverkan i sitt område. Att samarbeta med sina grannar är Mats Bäckströms absolut bästa tips för att slippa påhälsning av tjuvarna.

Inbrottsvåg på södra sidan – så överlistar du tjuvarna

– Man ska prata med sina grannar och säga till innan man åker bort. En del åker bort i flera månader utan att säga något. Och ni som ser ett misstänkt pågående inbrott, tveka inte att ringa polisen, säger Mats Bäckström.

Satsar på grannsamverkan i norra Botkyrka

Grannsamverkan är mer utbredd i de södra kommundelarnas villa- och radhusområden och Mats Bäckström har jobbat med att få igång mer grannsamverkan även norra Botkyrka. I höstas startade en grupp i Fittja som går runt och informerar sina grannar om hur man skyddar sig mot inbrott och håller lite extra koll i området.

– De som är intresserade av att starta grannsamverkan kan gärna höra av sig till mig, säger Mats Bäckström.

Så drabbades ditt område

Tumba: 75 inbrott

Norsborg: 57 inbrott

Tullinge: 56 inbrott

Alby: 38 inbrott

Slagsta: 28 inbrott

Hallunda: 25 inbrott

Fittja: 20 inbrott

Grödinge: 9 inbrott

Uttran: 6 inbrott

Visa merVisa mindre

Så skyddar du dig från inbrottstjuvarna

Tips från polisen:

Ta hjälp av dina grannar. Gå med i grannsamverkan i ditt område. Gå in på samverkanmotbrott.se för att få hjälp att starta en grupp eller kontakta din lokala polisstation.

Inbrottssäkra huset. Sätt in bra lås på dörrar och rejäla fönster. Har du tomt? Kapa ner buskar som skymmer sikten, då blir det svårare för tjuvar att jobba ostört.

Ska du resa bort? Bor du i villa kan du be en granne ta hand om post, slänga lite sopor i din soptunna och flytta eventuellt saker som ligger ute på tomten.

Prata med främlingar. Säg hej till folk i området du inte känner. Är det en inbrottstjuv känner den sig observerad, är det en ny granne eller besökare kanske du kan hjälpa till med något.

Visa merVisa mindre