Vi träffar vännerna Maria Höglund och Anna Westerberg som har packat väskorna fulla för att gå etapp 2 av Roslagsleden. De är inga rutinerade vandrare, men berättar att de har märkt av att fler rör sig utomhus.

– Ja, det finns väl inte så mycket annat att göra nu, säger Maria Höglund och skrattar.

Ökning i Danderyd

Både i Täby och Danderyd har man noterat att allt fler tar sig ut för att besöka kommunens grön- och friluftsområden.

Danderyds anläggningschef, Pierre Nystedt, berättar att lördagen den 6 februari visade deras mätare från motionsspåren i Altorp och Rinkebyskogen en toppnotering, 1 794 förbipasserande på en dag.

– Sedan pandemin i början av förra året har vi verkligen märkt av en boom ute i våra motionsspår, på utegym, i skogsområden och på badplatserna, säger han och ger ett exempel:

– På sommaren brukar det inte vara så mycket människor på badplatserna, eftersom många åker iväg på semester. Men förra året var det annorlunda.

Något som blivit populärt är att besöka utegymmen, berättar han. Och skidspåren.

– Ett dygn hade vi 2 000 passager i ett av skidspåren. Samma sak ute på sjöisarna, där kunde man då se ett myller av folk när vintern kom i februari.

Har ni märkt av om det har blivit skräpigare?

– Ja, det har vi. Inte jättemycket, men en del. Vi har också märkt att papperskorgarna blir fulla snabbt. Sen har det varit allmänt högre slitage.

Tillbaka till Täby

Vid Rönningesjön träffar vi vännerna Lotta Hanson, Anne-Marie Forslund och Monica Nilvang som är ute och rastar hundarna Ceasar och Colin. De har också märkt att det blivit mer populärt att vara ute.

– Det har ökat extremt mycket. Det är nästan så att det har blivit trångt, säger Lotta Hanson.

Anne-Marie Forslund instämmer.

–  Speciellt mitt på dagen kan man se många ute. Personer som annars sitter hemma och jobbar hela dagen. De träffas kanske ute för att prata och äta lunch. På helgen märker man också att fler familjer är ute, säger hon.

Vi träffar småbarnspappan Josef Runsten Meurling som kan bekräfta spaningen.

– Vi är ute nästan varje dag, och varje helg känns det som. Det går ju inte direkt att besöka ett lekland på samma sätt som innan.

Gribbylundsbon Catharina Aspegren är ute och går med sonen Leopold. Hon påpekar att det kan göras en del för att förbättra friluftsområdena.

– Ja, om man ljusade upp på fler ställen. På den här sidan av Rönningesjön behövs exempelvis mer belysning på kvällen, då tror jag fler kvinnor hade vågat gå ut, säger hon.

80 000 passager

Stefan Berg är pressansvarig i Täby kommun. Mellan januari och mars passerade över 80 000 personer deras mätarställning i Rönninge by.

En ovanligt hög siffra, enligt honom.

Kan man säga att det är en "grön våg" i Täby också?

– Våra friluftsområden är alltid populära, men just nu under pandemin har det varit en tydlig trend uppåt.

Han berättar att Rönninge by, Skavlöten och Ensta krog har varit bland de populäraste promenadstråken under året.

Om det blivit har skräpigare i friluftsområden i Täby är oklart.

– Nej, det har jag inga fakta på. Täbyborna är bra på att plocka upp efter sig. Det är klart att det nog har blivit mer slitage, men inget stort som vi har behövt åtgärda. Jag tror att de flesta vet hur man ska bära sig åt, säger Stefan Berg.

Inför Maria Höglunds och Anna Westerbergs vandring på Roslagsleden har de packat med matsäck, kaffe och stormkök.

"För sällskaps skull"

De har planerat att gå 2,6 mil – fram och tillbaka mellan Karby gård och Örsta.

– Vi gör det för att det är kul att göra något annat, och för sällskaps skull. Nu när man inte kan vara inne, men också för att det är intressant att gå ut och besöka platser man annars inte besöker, säger Anna Westerberg, och tillägger:

– Så tror jag många tänker nu.

LÄS ÄVEN: Så gick det när stockholmarna blev skogsmullar