Upplands Väsby slår rekord i förtidsröstning. Foto: Mostphotos

Rekordmånga förtidsröstar i Upplands Väsby

Förtidsröstningen i Upplands Väsby slår rekord. Redan nu har drygt var fjärde Väsbybo röstat, en ökning med 35 procent jämfört med valet 2014.

  • Publicerad 12:01, 7 sep 2018

Valdeltagandet i Upplands Väsby vid kommunvalet 2014 var 79,2 procent. I år har kommunen som mål att höja siffran till 83 procent. Filip Olma, kanslichef på kommunledningskontoret, berättar att man inför söndagens val särskilt riktat in sig på att göra det enklare att förtidsrösta.

– Vi har försökt ha väldigt tillgängliga lokaler. Det hela bygger på en idé om att det ska vara väldigt enkelt och lätt för alla Väsbybor att rösta, säger han.

Bland annat finns det förtidsröstningslokaler vid pendeltågsstationen och en i Väsby centrum vid Coop och Ica. Har man glömt sitt röstkort räcker det med legitimation för få ett nytt utskrivet.

– Det är väldigt populärt att folk utnyttjar det, säger Filip Olma.

Var fjärde Väsbybo har röstat

Trycket på förtidsröstningslokalerna har varit stort. Redan nu har var fjärde röstberättigad Väsbybo gått till valurnan, en ökning med 35 procent jämfört med motsvarande period valet 2014. Men att valdeltagandet kommer blir högre än 2014 är för tidigt att säga.

– Tanken är ju att bättre tillgänglighet också ska öka valdeltagandet, men om det faktiskt blir så får vi återkomma till efter valdagen, säger Filip Olma.

Så gör du om du ångrar dig

Om du har förtidsröstat och ångrar dig så kan du ångerrösta på valdagen.

– Du kan inte förtidsrösta en gång till, då ställer man till det för sig själv. Däremot kan man ångerrösta på valdagen, men det är väldigt ovanligt.

Förtidsrösterna räknas tillsammans med söndagens röster.

– De distribueras till vallokalerna och räknas där på kvällen, precis som alla andra röster. Det är inte många som känner till det, men så är ordningen faktiskt. Det är bättre att ha all räkning vid ett tillfälle, säger Filip Olma.