Rekordmånga får löss och mask

Allt fler barn får tarmparasiten springmask – och huvudlöss. Förklaringen: Stora barngrupper och sämre städning. Det tror parasit­ologen Johan Lindh.

  • Publicerad 16:32, 8 jun 2015

Antalet fall av springmask och huvudlöss har legat på en stadig nivå i många år, men de senaste åren har de båda dragit i väg.

Johan Lindh parasitolog vid Uppsala Universitet, har bland annat tittat på försäljningssiffror för att se hur mycket som har sålts av den receptfria medicinen mot springmask och då upptäckt att siffrorna slår rekord i år.

– I vintras var medicinen mot springmask helt slut hos läkemedelsföretaget.

Företaget bekräftar detta och säger att man har höjt produktionen.

Johan Lindh misstänker att ökningen är en följd av större barngrupper – såväl på förskolorna som i skolan.

– Jag tror att vi inte är lika duktiga längre på att städa toaletter och andra utrymmen i skolor och förskolor.

Springmask sprider sig ganska enkelt. Eftersom maskarna ger klåda, kliar sig barnet och får äggen på fingrarna. Där barnen sedan tar på saker landar äggen. Och de kan leva flera veckor utanför kroppen.

– Barn är trevligare än vad vi vuxna är, de delar med sig av saker och mat till varandra. Då sprider sig maskarna. De som fått springmask måste duscha varje dag och klippa naglarna och tvätta lakanen.

När det gäller huvudlössen anar Johan Lindh att det blir fler fall i augusti och september – när barnen är tillbaka efter sommarlovet.

– Det har ökat de senaste två åren och kommer nu att nå en större topp. Det har liknande orsaker som med springmasken: Fler barn i klasser och på fritids.

Lössen dör efter 24 timmar när de lämnar ett huvud, men kan krypa över till ett nytt.

– Föräldrar måste ta sitt ansvar. Löss är fortfarande något skamligt, men det är viktigt att vi talar om det, säger Johan Lindh.

Folkhälsomyndigheten driver nu ett tillsynsprojekt i skolor och förskolor. Skälet är att myndigheten har sett att många skolor brister i sin städning vilket riskerar att orsaka hälsoproblem.