FULLT? Lappkärrsberget, eller Lappis som det också heter i folkmun, är ett av de största studentområdena i Stockholm. Men trots det finns det inte plats åt alla. Foto: Direktpress

Rekordmånga får högskolebeskedet i dag – men fullt på Stockholms studentboenden

Så var dagen som alla blivande universitetsstudenter väntat på här. Dagen då antagningsbeskeden släpps. Men för många tar en ny oro vid: Var ska man bo när det redan finns stor bostadsbrist i Stockholm?

  • Publicerad 05:00, 16 jul 2021

Inför höstterminen 2021 är det rekordmånga i Sverige som har sökt en högskoleutbildning – hela 419 000 personer, kunde Universitets- och högskolerådet (UHR) konstatera i våras. Det är en ökning med drygt 12 000 personer jämfört med i fjol.

Och i dag kommer beskedet som de alla väntat på – kommer de komma in på sin drömutbildning? För de som firar med ett rungande "Ja!" och ska plugga i huvudstaden väntar ett nytt orosmoment, nämligen bostadssituationen.

Enligt siffror från Stiftelsen Stockholms studentbostäder (Sssb), som förmedlar flest studentbostäder i regionen, är den genomsnittliga kötiden 18 månader.

Fler studentbostäder behövs

Sssb har i dag 8 300 studentbostäder i sitt bestånd och enligt dem kommer det behövas minst 6 000 ytterligare för att tillgodose behovet bland nya studenter.

– Fler studenter behövs för att utveckla Stockholm som kunskapsregion och även om vi gör vad vi kan med de bostäder vi har så behöver staden fler studentbostäder. Det är centralt för att säkra vår framtida attraktionskraft som studentstad, säger Ingrid Gyllfors, vd på Sssb, i ett uttalande.

Behöver bygga "campusnära"

I ett politiskt utspel föreslår Ingrid Gyllfors bland annat ett CSN-tillägg för studenter i högkostnadsregioner som Stockholm, för att göra det möjligt för fler att bo och studera här.

Hon uppmanar också till gemensamma insatser från privata aktörer, länets kommuner och regionen för att göra Stockholm till en attraktiv stad för studenter.

– Vi har gjort mycket för att bygga fler studentbostäder, och vill göra ännu mer, men det förutsätter fler kommunala markanvisningar i campusnära lägen, säger hon.