Brottsförebyggande rådet, Brå, började redovisa statistik över cykelstölder på stadsdelsnivå 2002. Varför 2020 blev ett rekordår på flera håll finns det olika teorier om.

– Cykling har ökat under senaste år, vilket kan bero på ett utvecklat miljötänk hos individer och företag, säger Leila Baksi, brottsförebyggande samordnare på Polismyndigheten.

Dessutom märks en tydlig pandemieffekt:

– Ett svar handlar om tillgång och efterfrågan. Pandemin har gjort att det råder brist på nyproducerade cyklar och cykelhandlarna har svårt att leverera cyklar då efterfrågan är hög och andrahandsmarknaden är stor.

Leila Baksi konstaterar också att det finns fler dyrare cyklar i omlopp och att elcyklar har blivit populära. 2020 gav Brå för första gången elcyklar en egen underkategori i statistiken. Av de cyklar som stals i fjol i Bromma och Hässelby-Vällingby var 100 respektive 46 elcyklar.

Kände sig förnedrad

Brommabon Chris Isaksson vet hur det känns att bli bestulen på sin elcykel. I vintras märkte hon att den hade försvunnit från cykelrummet i hennes bostadshus.

Den första frågan som infann sig hos Chris vid upptäckten var: hur skulle hon ta sig till jobbet? Tunnelbana var ju uteslutet på grund av pandemin.

– Sedan känner man sig förnedrad. Det kommer väldigt nära en, säger hon.

Hon gjorde en polisanmälan men fick till svar att ärendet inte var utredningsbart.

– Det är givetvis tråkigt. Jag har varit utsatt för stöld av båtmotor också, en alldeles nyinköpt. Då blev det inte heller någon utredning.

Hon förstår att polisens resurser inte är oändliga, men tycker att tullpersonal borde få större möjligheter att kontrollera fordon som lämnar landet.

– Så att man inte bara kör in här och begår brott och sedan skickar ut grejerna till second hand.

Attraktivt batteri

Just elcyklar är särskilt stöldbegärliga på grund av batteriet. Det säger Fabian Allvise, som jobbar i verkstaden på Sigge cykel i Vällingby. Han upplever också ett stort intresse för att stjäla vanliga damcyklar.

Hans tips för att minska risken för att hojen blir snodd: ställ in den, helst i den egna bostaden.

– Jag har själv åtta cyklar, alla står i min lägenhet.

Den eller de som stal Chris Isakssons cykel kunde lyfta iväg den då den inte var fastlåst i något. Sedan dess har hon köpt en ny elcykel, vilken hon parkerar "väldigt omständligt" med flera lås.

– Man tror inte att det ska behövas när man parkerar den i ett låst cykelrum, men nu är det både hängslen och livrem som gäller.