– I dag är första gången jag lämnar cykeln här igen sedan oktober. Såklart jag är lite orolig, det är ju en helt ny cykel, säger Mikael Falk från Huvudsta.

I oktober förra året blev hans cykel stulen utanför pendeltågsstationen i Solna. Nu har han köpt en ny och ett säkrare lås.

Mikael Falk är inte ensam om att ha blivit av med hojen i Solna. Under 2020 anmäldes 1189 cykelstölder i staden. Det är 196 fler än 2019.

– Jag kan tycka att man skulle kunna se till att det blir lite säkrare att låsa fast sina cyklar. Nu har jag ett mycket bättre lås så jag är inte så orolig, säger Mikael Falk.

Här stjäls flest cyklar i länet

Med 143 stulna cyklar per 10 000 invånare i fjol hamnar Solna dessutom i topp i Stockholms län – och på en femte plats i Sverige. Det visar en sammanställning som försäkringsbolaget If har gjort med hjälp av siffror från Brottsförebygganderådet (Brå).

Blickar man bakåt har cykelstölderna också blivit vanligare. Mellan 2016 och 2020 nästintill fördubblades anmälningarna i Solna. Enligt Jerry Elmqvist, Solnas kommunpolis, kan det till stor del bero på att det är många cyklister som rör sig i Solna.

– Vi har Karolinska institutet och området däromkring som många cyklar till, sen finns också Arenastaden och flera företag som har sina kontor här, menar Jerry Elmqvist.

En pandemieffekt

Det är oklart varför antalet cykelstölder ökade så markant under 2020. En anledning tror Jerry Elmqvist kan vara det ökade intresset för cyklar som uppstod under pandemin.

– Allt fler valde att börja cykla och även efterfrågan ökade. Sen hade vi nästan inte någon vinter förra året och folk kunde cykla året om.

Mindre ökning i Sundbyberg

I Sundbyberg har man inte behövt hålla lika hårt i hojen, men cykelstölderna ökade även där. Under 2020 anmäldes 44 fler cykelstölder jämfört med året innan, från 443 till 487 anmälningar.

– Det är en markant skillnad mellan Solna och Sundbyberg. Det är inte lika mycket folk som cyklar in i Sundbyberg och sedan är Sumpan mindre i både storlek och invånarantal, säger Jerry Elmqvist.

Positiv kurva i år

Men i år har cykelstölderna minskat. Mellan 1 januari och sista april i år har antalet anmälningar om cykelstölder i Solna och Sundbyberg minskat med 35 procent. Från 413 stycken 2020 till 268 stycken under samma period i år.

– Allt fler har jobbat hemma och låter cykeln stå kvar, sen hade vi också en riktig vinter i år, tror Jerry Elmqvist.