Cykelstöld. Mikael Falks cykel stals i oktober förra året, nu har han köpt ett säkrare lås för att minska risken att det ska hända igen. Foto: Naimi Lundegård

Rekordmånga cykelstölder i Solna under pandemiåret

I fjol var Solnabornas cyklar extra eftertraktade. Sammanlagt kom 196 fler anmälningar om stulna cyklar in jämfört med året innan. En anledning till den markanta ökningen kan vara att allt fler började cykla mer under pandemiåret.

  • Publicerad 08:15, 2 jun 2021

Allt fler valde att börja cykla och även efterfrågan ökade.

– I dag är första gången jag lämnar cykeln här igen sedan oktober. Såklart jag är lite orolig, det är ju en helt ny cykel, säger Mikael Falk från Huvudsta.

I oktober förra året blev hans cykel stulen utanför pendeltågsstationen i Solna. Nu har han köpt en ny och ett säkrare lås.

Mikael Falk är inte ensam om att ha blivit av med hojen i Solna. Under 2020 anmäldes 1189 cykelstölder i staden. Det är 196 fler än 2019.

– Jag kan tycka att man skulle kunna se till att det blir lite säkrare att låsa fast sina cyklar. Nu har jag ett mycket bättre lås så jag är inte så orolig, säger Mikael Falk.

Här stjäls flest cyklar i länet

Med 143 stulna cyklar per 10 000 invånare i fjol hamnar Solna dessutom i topp i Stockholms län – och på en femte plats i Sverige. Det visar en sammanställning som försäkringsbolaget If har gjort med hjälp av siffror från Brottsförebygganderådet (Brå).

Blickar man bakåt har cykelstölderna också blivit vanligare. Mellan 2016 och 2020 nästintill fördubblades anmälningarna i Solna. Enligt Jerry Elmqvist, Solnas kommunpolis, kan det till stor del bero på att det är många cyklister som rör sig i Solna.

– Vi har Karolinska institutet och området däromkring som många cyklar till, sen finns också Arenastaden och flera företag som har sina kontor här, menar Jerry Elmqvist.

En pandemieffekt

Det är oklart varför antalet cykelstölder ökade så markant under 2020. En anledning tror Jerry Elmqvist kan vara det ökade intresset för cyklar som uppstod under pandemin.

– Allt fler valde att börja cykla och även efterfrågan ökade. Sen hade vi nästan inte någon vinter förra året och folk kunde cykla året om.

Mindre ökning i Sundbyberg

I Sundbyberg har man inte behövt hålla lika hårt i hojen, men cykelstölderna ökade även där. Under 2020 anmäldes 44 fler cykelstölder jämfört med året innan, från 443 till 487 anmälningar.

– Det är en markant skillnad mellan Solna och Sundbyberg. Det är inte lika mycket folk som cyklar in i Sundbyberg och sedan är Sumpan mindre i både storlek och invånarantal, säger Jerry Elmqvist.

Positiv kurva i år

Men i år har cykelstölderna minskat. Mellan 1 januari och sista april i år har antalet anmälningar om cykelstölder i Solna och Sundbyberg minskat med 35 procent. Från 413 stycken 2020 till 268 stycken under samma period i år.

– Allt fler har jobbat hemma och låter cykeln stå kvar, sen hade vi också en riktig vinter i år, tror Jerry Elmqvist.

Fördubbling. De fem senaste åren har det skett en närmare fördubbling av cykelstölder i Solna. Foto: Naimi Lundegård

Cykelstölder i Solna och Sundbyberg

Siffrorna är baserade på antalet inkomna anmälningar om cykelstölder.

Solna:

2020: 1 189 stycken
2019: 993 stycken
2018: 953 stycken
2017: 844 stycken
2016: 731 stycken

Sundbyberg:
2020: 487 stycken
2019: 443 stycken
2018: 377 stycken
2017: 369 stycken
2016: 404 stycken

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Visa merVisa mindre

Polisens tips för att säkra cykeln

Se till att du har ett cykellås som är godkänt av Stöldskyddsföreningen.

Ta reda på din cykels ramnummer, då blir det lättare att spåra upp cykeln om den blir stulen.

Om du ska köpa en cykel på nätet, dubbelkolla alltid ramnummer och kvitto så man inte råkar köpa en stulen cykel. Var lite vaksam på vilken hemsida du köper cykeln ifrån.

Visa merVisa mindre

Håll hårt i hojen!

Här är områdena i Solna där cykelstölder är vanligast

Karolinska institutetoch området däromkring

Hagastaden

Bagartorp

Bergshamra

Gamla filmstaden

Huvudsta

Källa: Lokalpolisområde Solna

Visa merVisa mindre

Cykeltjuvar. Solna är den femte mest drabbade kommunen i landet när det gäller cykelstölder per invånare. Foto: Naimi Lundegård