Såväl 2019 som 2018 anmäldes 116 fall av misshandel i Ekerö kommun. År 2020 anmäldes 163. Det är flest antal anmälningar om misshandel i kommunen någonsin. Innan dess var den högsta siffran 138, året 2011, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Jag kan inte säga säkert vad det beror på men Ekerö är en kommun med relativt få brott, vilket innebär att statistiken kan vara känslig. Det är lätt hänt att den blir missvisande, säger Marie-Louise Mattsson.

– Det kan till exempel ha att göra med att ett visst ungdomsgäng härjade just det året. Ett större slagsmål utomhus kan få siffrorna att sticka iväg.

"Inget med Ekerö att göra"

Enligt Marie-Louise Mattsson är en annan faktor att Svartsjöanstalten och Sis-hemmet Rebecka ligger på Ekerö, något som kan påverka statistiken. Därför brukar polisen plocka bort dessa för att få en mer rättvisande lägesbild.

– Vad som händer där har ingenting egentligen med Ekerö att göra. En och samma person kanske hotar och misshandlar personal flera gånger.

Samtidigt har antalet anmälningar om misshandel i Stockholms län inte varit så få sedan slutet av 90-talet, räknat per invånare. Det skriver SVT Nyheter. Antalet anmälningar har minskat stadigt i länet under flera år.