I år arrangeras Kulturveckan för alla för den 25:e gången i ordningen. Men 2020 är ju som bekant inget vanligt år. Och det märks i årets kulturprogram.

– Precis som med alla våra andra evenemang så har vi gjort säkerhetsbedömningar. Det handlar om begränsad publik, att det ska gå att hålla avstånd till varandra naturligtvis samt att en hel del kommer att ske utomhus eller digitalt, säger Mia Annerwall, kultursekreterare, på Upplevelseförvaltningen, enheten för kultur och konst.

Kulturveckan för alla, arrangeras precis som namnet avslöjar för alla. Men med fokus på personer med funktionsnedsättning.

Det är enheten för kultur, konst och bibliotek på Enköpings kommun som i samarbete med daglig verksamhet, FUB, boenden och särskolor i Enköping står bakom årets program.

– Vi har spridit ut aktiviteterna. För många aktiviteter samma dag gagnar ingen, säger Mia Annerwall.

Det har gjort veckan lång. Årets Kulturveckan sträcker sig från den 7 november till den 24 november. Under lördagen den 7 november kommer filmen ”Catwalk – från Glada Hudik till New York” visas i den stora salongen på Joar Blå. Filmen visas även 10 november klockan 09.30.

Digitala workshops

En del aktiviteter har som ovan nämnts gjorts digitala. Däribland en dansworkshop med Mea Nordenfelt som ligger upplagd på nätet mellan den 9 och 15 november.

– Hon är en riktigt duktig pedagog också. Jag tror att många kommer att kunna ha glädje av den dansworkshopen. Jag har faktiskt redan hunnit prova den, säger Mia Annerwall.

Under samma period bjuder kulturpedagogen Stuart Mayes på en kulturworkshop, där deltagaren får lära sig att skapa ett tredimensionellt collage.

Den 9-17 november går en konstutställning att se på biblioteket. Utställningen består av teckningar, målningar och skulpturer som skapats av barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar. Temat för utställningen är Välbefinnande.

– Den känner jag mig stolt över att vi kan göra. Konstutställningen kommer även läggas ut på webben för den som inte har möjlighet att se den på biblioteket, säger Mia Annerwall.

Utställningen kan ses digitalt fram till och med den 20 december.

Tisdagen den 24 november kommer Clownmedicin att ge tre improviserade föreställningar i Tingshuset tillsammans med deltagarna. På grund av de gällande restriktionerna tillåts max 12 besökare på varje föreställning. Information om hur man bokar plats till föreställningen, samt hela programmet under Kulturveckan, finns på kommunens hemsida.