Att få tag på en båtplats i Stockholms stad är inte det lättaste. I mars förra året köade cirka 2 265 personer till stadens båtplatser. Nu är man uppe i 2 895. Om det beror på pandemin eller inte är svårt att säga.

”Så fort vintern släpper sitt grepp brukar det blir rätt bra tryck på allt kring båtfrågor och båtplatser, så även i år” skriver Petra Sundström, handläggare vid idrottsförvaltningen, i ett mejl.

På Fiskarfjärdens båtklubb i Skärholmen har köerna aldrig varit så långa som under pandemin. Det var båtar kvar i kö från i fjol när årets säsong startade.

– Ungefär hälften av alla i fjol hade aldrig haft båt förut. Några som var ute i början av säsongen låg bara inne sen. Vi får se hur det blir i år, säger Bo Nilsson som är hamnkapten på Fiskarfjärdens båtklubb.

Ovana båtägare

I vanliga fall har Fiskarfjärdens båtklubb en omsättning på cirka 15 båtar och alla brukar få plats.

– Pandemin gör att folk inte reser utomlands och är man utomhus med båten på sjön så är det noll risk för smitta. Däremot blir det problem när många som aldrig har haft båt är ute, säger Bo Nilsson.

Flera gånger har han fått hjälpa till att manövrera in båtarna i hamnen. Det håller en av båtägarna på plats med om.

– Det är kaos på sjön och många nya som inte kan lägga till i hamnarna, säger en båtägare.

Småbåtar är populära

Innan pandemin var det oftast inga problem att få en båtplats hos Sätra båtsällskap. Nu är det slut på små båtplatser. Några stora finns däremot kvar.

– Det är främst småbåtar som har köpts under pandemin. De skaffar en mindre, hanterbar båt när de inte kan semestra, säger Jonas Neander, hamnkapten i Sätra båtsällskap.

Hela förra året var det ett löpande stort intresse för båtplats.

– Förut har vi ibland annonserat på Blocket för att bli av med platserna snabbare, men det har vi inte behövt i år. Nu har vi cirka tio betalande i kö och många som har anmält intresse, säger Jonas Neander.

Hos den ideella Fiskarfjärdens båtklubb är alla bra på att hjälpa till, men Bo Nilsson säger att språket kan vara en utmaning nu när båtägarna är betydligt fler.

– För att underlätta håller vi på att ta fram korta instruktioner på engelska, spanska, polska och turkiska, säger han.

Utomlands eller hemester

Frågan är vad som händer efter pandemin.

– Pandemin hjälper människor att få upp ögonen för hur trevligt det är på hemmaplan, men man har olika faser i livet. En del vill kanske åka utomlands igen, några vill ha båt och några husvagn, man får prova sig fram, säger en av båtägarna.

Han tror också att engagemanget ökar för de som har fått upp båtintresset.

– Förra året kanske de köpte äldre båtar, men i år vågar de byta till en nyare båt när de vill satsa mer på båtlivet.