Två doser. Ungefär var tredje vuxen person i Sverige har fått två doser, meddelar statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagen. Foto: Mostphotos/Christian Lärk (kollage)

Rekordlåg smitta på en vecka

Var femte vuxen person har nu fått två doser. Samtidigt når Sigtuna rekordlåg siffra i antalet smittade.

  • Publicerad 08:51, 18 jun 2021

Nu har över 50 procent av den vuxna befolkningen i Sverige fått minst en dos vaccin. Ungefär var fjärde person har fått två sprutor.

För vecka 23 visar Folkhälsomyndighetens rapport en ny rekordlåg siffra i antalet smittade i Sigtuna.

Samtidigt fortsätter smittspridningen att sjunka i landet, meddelade Folkhälsomyndigheten under dagens presskonferens. Statsepidemiolog Anders Tegnell inledde konferens med att påminna om de allmänna råden.

– Det handlar om att stanna hemma vid minsta symptom, undvika ha en massa privata kontakter vid fester och liknande och försöka umgås utomhus så mycket som möjligt, säger Anders Tegnell.

För åttonde veckan i rad har man kunnat se en tydlig minskad smittspridning i Sigtuna.

Det rapporterades in 33 smittade i covid-19 i vecka 23. Totalt har 4599 personer smittats sedan pandemins start i kommunen.

Inga nya dödsfall har rapporterats i Sigtuna mellan vecka 22 och 23.

Omkring 90 procent av alla som dött i covid-19 har varit äldre än 70 år. I Sigtuna kommun har 92 procent av befolkningen över 70 år fått minst en vaccindos.

Lägre vaccineringstakt än snittet

Folkhälsomyndigheten meddelade under dagen att över fyra miljoner svenskar har vaccinerats. Motsvarande ungefär 52 procent av befolkningen i landet.

– Nästan en tredjedel har fått minst två doser. Vi har alltså väldigt bra grundskydd nu, säger Anders Tegnell under torsdagen.

Sigtuna har en lägre vaccineringstakt än övriga Sverige, där mellan 45,6 procent har fått minst en spruta. Totalt har 17 067 personer personer fått en dos i kommunerna.

21,4 procent har fått minst två doser i kommunen.

Covid-19 i Sigtuna vecka 23

Antal nya bekräftade fall i Sigtuna: 33

Antal avlidna sedan pandemins start (t.o.m 16/6): 108

Andel vaccinerade över 18 år, en dos: 45,6 procent

Andel vaccinerade över 18 år, två doser: 21,4 procent

Källa: Folkhälsomyndigheten/Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Gravfynden de första kristna i Sverige

Nyheter Kommer att ställas ut på Sigtuna museum Flera gravar hittades i centrala Sigtuna. Det rör sig om den första generationen kristna i Sverige och ett så unikt fynd har aldrig tidigare hittats i kommunen.måndag 2/8 11:41

Våg av telefonbedrägerier i Märsta

Nyheter 21 fall av bedrägeri anmäldes i juni Som mest har ett brottsoffer förlorat upp emot 200 000 kronor när en våg av så kallade vishing-brott svept över Märsta. Enligt polisen är det främst äldre som utsätts för bedrägerierna.fredag 23/7 14:53

396 nya bostäder planeras i Sigtuna stadsängar

Nyheter Byggherre får grönt ljus Flera nya byggen är på gång i Sigtuna stadsängar. Nästan 400 nya hem håller på att färdigställas i området det kommande året.måndag 19/7 14:57

Kommunen öppnar del av Midgårdsbadet

Nyheter Men utomhusbadet är fortsatt stängt hela sommaren Sedan den 15 juli är det fritt fram att plaska i inomhusdelen av Midgårdsbadet. Men på grund av smittrisken är utomhusdelen fortsatt stängd. "Jag tror att folk kommer respektera råden", säger kultur-...fredag 16/7 12:05

Bilolycka på E4 vid Arlanda – flera skadade

Nyheter "En person var fastklämd" meddelar polisen Fem personer har fått föras till sjukhus efter en bilolycka på E4 vid Arlanda.onsdag 14/7 17:12

De vandrar för välgörenhet – från Umeå till Stockholm

Nyheter Ska samla in pengar till utsatta kvinnor Elina och Ebba samlar in över 200 000 kronor för att hjälpa kvinnor i behov av humanitär hjälp i Sydsudan. Vi tar ett snack med dem när de passerar Bollstanäs.onsdag 14/7 16:13