Är generation efter generation löpare sämre än det svenska stafettlag som deltog i finalen vid München-OS 1972?

Svaret på frågan får du längre ner i den här artikeln.

Faktum är ändå att kvartettens svenska rekord på4 x 400 meter inte är slaget – efter 50 år.

På tredje sträckan fanns Enköpings främste manlige friidrottare genom tiderna, Svinnegarns och EAI:s Kenth Öhman.

50 år sedan

72-årige Kenth innehar fortfarande upplandsrekordet för 400 m individuellt med tiden 47,34 - men det är som det brukar heta, en annan historia.

Lördagen 10 september 2022 innebar 50-års jubileum för den svenska insatsen på Olympiastadion i München.

Jubileet firades den här dagen hemma hos Kenth Öhman, numera boende i Vaxholm. Saknades gjorde Anders Faager, som gick bort för tre år sedan.

Tillsammans med lagkamraterna Ulf Rönner och Eric Carlgren studerade Kenth än en gång varenda meter av stafettloppet anno dazumal på video.

– Växlingarna satt som dom skulle. Alla fyra hade en toppdag. Jag höll min plats, tappade inget. Bara att ösa på, skulle jag spy fick det bli efter målgången.

På resultattavlan konstaterade den svenska kvartett en att tiden 3,02,57 enbart räckte till sjunde plats, näst sist i finalen.

Men – i den senaste Finnkampen noterade det svenska stafettlaget drygt fem sekunder sämre tid. I jämförelse distanserat av Kent & Co med ett halvt upplopp!

Kent Öhmans delsträcka i OS var svenskarnas snabbaste, 45,3 sekunder (med flygande start).

”Skulle varit snabbare idag”

– Med tanke på de skor vi hade, plus dåtidens sämre banor, är det fullt möjligt att varje delsträcka skulle gå upp mot en sekund snabbare med dagens förutsättningar, kommenterar Kenth.

Med den skillnaden inräknad skulle dagens svenska stafettlag just kommit ur sista kurvan, med hela upploppet kvar, när Ulf Rönner, slutman 1972, passerade mållinjen.

Nå, svaret på frågan ovan? Säkert kan vi konstatera att dagens generation svenska löpare på distansen 400 meter, som kunde vara barnbarn till Kenth och Co, inte är av internationell toppklass – men det finns också en annan sanning.

Det 50 år gamla svenska rekordet från München skulle ha räckt till finalplats i vartenda OS sedan 1972, med något enda undantag.

Sååå bra var Kenth Öhman och hans vänner.