8 personer har dödats och 31 personer har skadats i de 67 skottlossningar som skett hittills i år. Foto: Melina Reid

Rekord i skjutningar i år – gängen kan inte åka på semester

Hittills i år har det skjutits 67 gånger i Stockholm – det är den högsta noteringen på fem år. Polisens riktade arbete mot gängvåldet tros ligga bakom, men även att gängkriminella tvingas stanna hemma under coronapandemin.

  • Publicerad 15:16, 13 jul 2020

Läget i Stockholms kriminella värld har trappats upp på senare tid. Bara de senaste veckorna har det bland annat varit skottlossning i Älvsjö, Haninge, Svedmyra, Husby, Tensta och Sätra.

I nuläget ser polisen ingen direkt koppling mellan skjutningarna. Däremot kan coronapandemin och dess restriktioner spela sin roll i det höga antalet skjutningar.

– Coronaviruset verkar inte ha minskat gängkriminaliteten, nästan snarare tvärtom. Tillgången till narkotika, som ligger bakom de flesta konflikter, har varit densamma hela våren. Dessutom har allt fler kriminella tvingats stanna hemma i Stockholm i stället för att åka på semester eller hälsa på släktingar utomlands, säger Polisens operationsledare Anna Benedetti.

Det var lördagen den 20 juni  som polisen larmades till Liseberg i Älvsjö, efter att en man i 20-årsåldern skjutits ner vid gångbanan intill Sylvestergatan 58. Foto: Pekka Pääkkö.

Rekordmånga skjutningar

Antalet bekräftade skottlossningarna i Stockholmsområdet hittills i år är den högsta noteringen på fem år. Totalt har det skjutits 67 gånger, vilket är 16 fler skjutningar i jämförelse med samma period i fjol.

Första halvåret har inte varit lika dödligt som i fjol men betydligt fler har skadats. Flest skottlossningar i år har skett i Sollentuna och Rinkeby. 

– Våldskapitalet är stort bland dagens gängkriminella. Det gör att konflikter som tidigare hanterats med hot eller misshandel nu övergått i skjutningar, säger Anna Benedetti.

Skottlossningar hittills i år 

Diagrammet visar antalet skottlossningar 1 januari-9 juli per år sedan 2016 samt hur många som skadats och dödats under respektive period.

Loading…

Källa: Polisen.

Riktat arbete mot gängkriminella

Under våren har Stockholmspolisen jobbat aktivt med operation Rimfrost och riktat sitt arbete mot de gängkriminella individer som tros ligga bakom skjutningar, sprängdåd och annan form av grov brottslighet.

Polisen har koll på ett hundratal individer och har under våren beslagtagit fler illegala vapen än vanligt och dessutom gripit fler än normalt. Att antalet skjutningar ökat kommer därför inte som en överraskning.

– Vårt riktade arbete har i många fall rört till det i de kriminella nätverken. Lojaliteter sätts på prov när ledare försvinner och nya konflikter blossar upp. Det är såklart tråkigt att vi inte lyckats bryta den uppåtgående kurvan men vi ser inga andra alternativ än att fortsätta med vårt arbete, säger Anna Benedetti.

En man i 25-årsåldern skadades vid en skottlossning i Sätra i början av juli. Foto: Anna Ims.

Stark tilltro till arbetet

Polisens analyser pekar på att kraftiga insatser på längre sikt följs av lugnare konflikter och mindre våld.

Arbetssättet har redan nu gjort att polisen lyckats sätta fler gängkriminella bakom lås och bom.

– Förhoppningen är att gripandena ska ha en effekt på nyrekryteringen och få de yngre förmågorna att förstå att det kriminella livet inte är så glamoröst som det målas upp av andra kriminella, säger Anna Benedetti.