BOSTADSÅRET 2020. Ett minst sagt annorlunda bostadsår. "2020 året då säljarna återfick övertaget, med eftertryck", menar Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm. Foto: Mitt i / Mostphotos

Rejält uppåt för priserna under bostadsåret 2020

När bostadsåret 2020 sammanfattas står det klart att priserna på bostadsrätter har ökat ordentligt på de flesta platser i länet, inte minst i Sollentuna. Men det är inte bara läge, läge, läge som gäller.

  • Publicerad 11:30, 14 jan 2021

2020 var på grund av pandemin ett minst sagt annorlunda år. Något som också fick effekter på bostadsmarknaden.

Under året blev det både rekordstora prisfall – följt av nya prisrekord. Intresset för fritidshus sköt i höjden, liksom antalet sålda bostadsrätter.

Annat än läge som intresserar

En väsentlig skillnad i Stockholm var att det inte längre bara är läget som har spelat in på slutpriset. Bostadssökande har i betydligt större utsträckning än tidigare varit intresserade av trädgårdsmöjligheter, balkong, större boyta och möjlighet att ha ett hemmakontor.

– I Stockholm är det inte längre bara läge, läge, läge som gäller. Bostadsyta, extrarum och balkong eller uteplats har blivit nya USP:ar och sådant som bostadsköpare är beredda att betala extra för, och ibland till och med värderar högre. Detta har bidragit till breda kraftiga uppgångar, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm i ett pressmeddelande.

9,6 procent i Sollentuna

2020 var också året då säljarna, återigen, återfick övertaget på bostadsrättsmarknaden. Låga räntor, stark börs och förändrade preferenser har drivit på priserna.

– Att uppskovsräntan tagits bort kan också gynna priserna eftersom det sannolikt leder till att fler lägger in vinsten i den nya bostaden, säger Fredrik Kullman som anser att reavinsterna i Stockholm är avsevärt större än i övriga landet, vilket gör att effekterna blir störst här.

Bostadsrättspriserna ökade i 24 av länets 26 kommuner under 2020. I Sollentuna var prisökningen 9,6 procent. Endast fem kommuner i Stockholms län hade en större ökning.

Coronaeffekten på bostadsmarknaden: Stora lägenheter ökar mest i pris

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50