2020 var på grund av pandemin ett minst sagt annorlunda år. Något som också fick effekter på bostadsmarknaden.

Under året blev det både rekordstora prisfall – följt av nya prisrekord. Intresset för fritidshus sköt i höjden, liksom antalet sålda bostadsrätter.

Annat än läge som intresserar

En väsentlig skillnad i Stockholm var att det inte längre bara är läget som har spelat in på slutpriset. Bostadssökande har i betydligt större utsträckning än tidigare varit intresserade av trädgårdsmöjligheter, balkong, större boyta och möjlighet att ha ett hemmakontor.

– I Stockholm är det inte längre bara läge, läge, läge som gäller. Bostadsyta, extrarum och balkong eller uteplats har blivit nya USP:ar och sådant som bostadsköpare är beredda att betala extra för, och ibland till och med värderar högre. Detta har bidragit till breda kraftiga uppgångar, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm i ett pressmeddelande.

9,6 procent i Sollentuna

2020 var också året då säljarna, återigen, återfick övertaget på bostadsrättsmarknaden. Låga räntor, stark börs och förändrade preferenser har drivit på priserna.

– Att uppskovsräntan tagits bort kan också gynna priserna eftersom det sannolikt leder till att fler lägger in vinsten i den nya bostaden, säger Fredrik Kullman som anser att reavinsterna i Stockholm är avsevärt större än i övriga landet, vilket gör att effekterna blir störst här.

Bostadsrättspriserna ökade i 24 av länets 26 kommuner under 2020. I Sollentuna var prisökningen 9,6 procent. Endast fem kommuner i Stockholms län hade en större ökning.

https://www.mitti.se/nyheter/coronaeffekten-pa-bostadsmarknaden-stora-lagenheter-okar-mest-i-pris/repuae!iWbv3OcRBWo930OXQbe86Q/