Stockholms handelskammare har bett Statistiska centralbyrån, SCB, att ta fram statistik för att se vilka kommuners näringsliv som har drabbats hårdast av pandemin.

Den kommun som hade det näst största procentuella tappet i hela länet under 2020 är Sundbyberg.

– Det är en nedgång på ungefär elva procent, säger Stefan Westerberg, chefsekonom vid Stockholms handelskammare.

Sundbyberg står dock bara för tre procent av länets totala omsättning inom näringslivet, vilket är betydligt mindre än grannen Solna som står för hela 14 procent.

Flera bilfirmor

I Sundbyberg finns färre stora företag än i Solna. Men ett bensinbolag, en stor gymkedja och flera större bilfirmor har sina säten här.

– Bilföretagen har gått bra under förutsättningarna, men tappade ändå jämfört med 2019. Och folk har dragit sig för att gå på gym. Det skulle kunna förklara nedgången i Sundbyberg, säger Stefan Westerberg.

I hela länet har de branscher som har påverkats mest av restriktioner också haft det tuffast under 2020. Alltså resebolag, hotell, transportföretag och upplevelsebranscher.

Även krogarna har haft det tufft i länet, men i Sundbyberg försvann ”bara” tre procent av restaurangernas intäkter under 2020, vilket Mitt i berättade om i förra veckan. Att jämföra med krogarna i Solna som tappade hela 26 procent av försäljningen.

Att tappet i Sundbyberg är så mycket mindre än i Solna skulle enligt Stefan Westerberg kunna bero på att det finns fler kontor i Solna än i Sundbyberg.

En förklaring

De som arbetar hemifrån kan därmed i större utsträckning ha gått ut och ätit lunch nära bostaden under 2020.

– Eftersom människor arbetar mer hemifrån nu spenderar man pengar där man bor i stället för där man jobbar. Det är en förklaring till varför nedgången är så pass liten som den är i Sundbyberg. Det förklarar också varför vi ser en mycket stor nedgång för restaurangerna särskilt i Stockholms kommun, säger Stefan Westerberg.