Tensta centrum. Ett av lov3-områdena i Järva. Foto: Claudio Britos

Rejäl ökning av antalet ordningsvakter – så här ser det ut i Järva

Från 2018 till 2022 har antalet kommunala ordningsvakter­ ökat rejält i Stockholms stad – från en handfull till över 180. Bra eller dåligt? Där kan åsikterna gå isär.

  • Publicerad 15:56, 14 apr 2022

I Järva är exempelvis Husby centrum, Tensta centrum och Rinkeby centrum så kallade lov3-områden där ordningsvakter får patrullera. Vid Husby centrum, passerar Samia Benali. Hon ser inte ordningsvakterna speciellt ofta.

– Det känns mest som att de gör punktinsatser då och då. Jag tror absolut inte att det räcker med enbart ordningsvakterna för att skapa mer trygghet, men det kan nog vara ett bra komplement.

Ökad trygghet enligt rapport

Enligt Stockholms stad är ordningsvakterna just ett komplement till polisen för att motverka ordningsstörningar och skapa trygghet. I år satsar därför Stockholms stad 101 miljoner på ordningsvakter.

Förra året publicerade staden en undersökning om effekten av mobila ordningsvakter vid Gullmarsplan, Årsta torg, Dalen och Hagsätra.

Rapporten för de olika områdena, som visade mätningar före och efter vakterna, pekade på ganska små förändringar i människors upplevelse av området. Men på en punkt var undersökningen glasklar – de allra flesta ansåg att ordningsvakternas närvaro ökar tryggheten.

Mobila ordningsvakter betyder att vakterna inte är på plats i området hela tiden.

– Vi använder dem där de gör mest nytta. De jobbar utifrån lägesbilder som de delar med polisen, stadsdelarna och andra aktörer, säger säkerhetsstrategen Martin Berg.

Anna Nellberg Dennis, andra vice ordförande vid Polisförbundet, håller med om att ordningsvakter är ett bra komplement till polisen.

Men hon tycker att man ska passa sig för att likställa de två.

– De får 80 timmars utbildning, jämfört med polisens två och ett halvt år. Det är som att sätta en undersköterska där läkaren ska vara.

Skola och socialtjänst

Behovet beror på att det finns för få poliser, menar hon.

– Jag hade gärna sett att polisen hade möjlighet att patrullera mer och skapa relationer med medborgarna, snarare än att privata säkerhetsföretag gör det. Det hade varit fantastiskt med en snut i varje knut, men vi är inte där än.

– De kan bidra till en känsla av trygghet, men har ett helt annat uppdrag.

Hon menar att orsaken till oroligheter beror på att det ständigt sker rekryteringar till kriminalitet.

– För trygghet på sikt hade vi gärna sett mer resurser till brottsförebyggande arbete – skola, socialtjänst och psykiatri.

Så här tycker Stockholms politiker

Vad tycker du om att ordningsvakterna blivit fler, och vad tycker du skapar trygghet?

Foto: Emma Löf Hagström

Josephine Aziz, jobbar vid Husby centrum:

– När man ser poliser och ordningsvakter känner man sig absolut tryggare, men de syns ju inte hela tiden. För egen del är det viktigt att alltid försöka ha sällskap med vänner eller familj om jag rör mig ute när det är mörkt. Jag tror generellt att en ökad närvaro av nattvandrare och sådant skulle hjälpa för en trygghetskänsla, det är många som jobbar obekväma tider och behöver komma hem mitt i natten, då behöver det vara folk ute.

Foto: Emma Löf Hagström

Kjell Lindgren, bott i Husby i 20 år:

– Det har blivit mycket lugnare här de senaste två åren tycker jag, och ordningsvakterna har nog en stor del i det. Tillsammans med en ökad polisiär närvaro ger det en trygg effekt. De behövs både för att förhindra brott och för att snabbt kunna gripa in om något händer, vilket ju är vad som krävs för att få bukt med problemen på riktigt.

Foto: Stefan Källstigen

Izabelle Öhrn, 29, Rinkeby, jobbar i Hässelby gård:

– Jag tycker det märks att ordningsvakterna blir fler. Sedan om de är på rätt plats är en annan fråga. Här vid Hässelby gård borde de och trygghetsvärdarna röra sig mer kring t-stationen och perrongen. Där har jag själv sett akuta situationer utan att vakter varit i närheten.

– Människor som rör sig och skapar liv på en plats som har belysning gör mig betydligt tryggare än myndighetspersoner, säger hon.

Ingripanden 2021 – de fem vanligaste

Rinkeby-Kista

7 297 st – Medverka till att upprätthålla allmän ordning genom upplysningar och uppmaningar

410 st – Trygghetsrondering – väktare

260 st – Service till allmänhet

179 st – Tillsägelse

159 st – Samverkan, övrig aktör (ej näringsidkare eller polis)

Spånga-Tensta

4 855 st – Medverka till att upprätthålla allmän ordning genom upplysningar och uppmaningar

361 st – Trygghetsrondering – väktare

71 st – Tillsägelse

66 st – Samverkan
näringsidkare

61 st – Service till allmänhet

Visa merVisa mindre