Ordningsvakter får patrullera i så kallade lov3-områden. Brommaplan är det enda så kallade lov3-området i Bromma stadsdel, men även Alvik finns på önskelistan, har trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) tidigare sagt till Mitt i.

Ordningsvakterna patrullerar två och två och besöker flera platser under ett arbetspass, efter behov. I fjol ingrep ordningsvakter vid 2 573 tillfällen på Brommaplan. Majoriteten av gångerna handlade det om att upprätthålla allmän ordning.

Ökad trygghet enligt rapport

Enligt Stockholms stad är ordningsvakterna ett komplement till polisen för att motverka ordningsstörningar och skapa trygghet. I år satsar därför Stockholms stad 101 miljoner på ordningsvakter.

Förra året publicerade staden en undersökning om effekten av mobila ordningsvakter vid Gullmarsplan, Årsta torg, Dalen och Hagsätra.

Rapporten för de olika områdena, som visade mätningar före och efter vakterna, pekade på ganska små förändringar i människors upplevelse av området. Men på en punkt var undersökningen glasklar – de allra flesta ansåg att ordningsvakternas närvaro ökar tryggheten.

Mobila ordningsvakter betyder att vakterna inte är på plats i området hela tiden.

– Vi använder dem där de gör mest nytta. De jobbar utifrån lägesbilder som de delar med polisen, stadsdelarna och andra aktörer, säger säkerhetsstrategen Martin Berg.

Anna Nellberg Dennis, andra vice ordförande vid Polisförbundet, håller med om att ordningsvakter är ett bra komplement till polisen.

Men hon tycker att man ska passa sig för att likställa de två.

– De får 80 timmars utbildning, jämfört med polisens två och ett halvt år. Det är som att sätta en undersköterska där läkaren ska vara.

Skola och socialtjänst

Behovet beror på att det finns för få poliser, menar hon.

– Jag hade gärna sett att polisen hade möjlighet att patrullera mer och skapa relationer med medborgarna, snarare än att privata säkerhetsföretag gör det. Det hade varit fantastiskt med en snut i varje knut, men vi är inte där än.

– De kan bidra till en känsla av trygghet, men har ett helt annat uppdrag.

Hon menar att orsaken till oroligheter beror på att det ständigt sker rekryteringar till kriminalitet.

– För trygghet på sikt hade vi gärna sett mer resurser till brottsförebyggande arbete – skola, socialtjänst och psykiatri.

Vad tycker du om att ordningsvakterna blivit fler, och vad tycker du skapar trygghet?

Anders Almqvist, 79, Bromma:

– Det är positivt. Det är inte roligt att stå och vänta på bussen vid ett eller tvåtiden på natten om man vet att inte någon kan ingripa om det händer något. De skapar trygghet. Jag skulle välja fler ordningsvakter framför poliser, polisen har inte alltid tid att sköta den sortens jobb.

Izabelle Öhrn, 29, Rinkeby, jobbar i Hässelby gård:

– Jag tycker det märks att ordningsvakterna blir fler. Sedan om de är på rätt plats är en annan fråga. Här vid Hässelby gård borde de och trygghetsvärdarna röra sig mer kring t-stationen och perrongen. Där har jag själv sett akuta situationer utan att vakter varit i närheten.

– Människor som rör sig och skapar liv på en plats som har belysning gör mig betydligt tryggare än myndighetspersoner, säger hon.

Anna-Maria Danielsson Poulain, 75, Hässelby gård:

– För det mesta känner jag mig trygg i området. Det känns lite hemskt att säga det, men det är när större gäng killar eller män i grupp går omkring här och skrålar som jag kan känna mig otrygg.

– Vi som har odlingslotter i koloniområdet bakom Hässelby slott har drabbats av stölder. Där känner vi oss utsatta och hade vakter visat sig längre upp på Maltesholmsvägen och Kvarnhagsgatan så tror jag stölderna hade minskat.