Det finns förväntningar om att Olle Reichenberg (M) samtalar med Siv Sahlström (C). Foto: bildmontage

Reichenberg (M) lägger locket på om styret

Danderydsmoderaterna låter väljarna vänta på besked om hur, och med vilka, de vill styra kommunen. Olle Reichenberg (M) backar dessutom från sitt tidigare uttalande om att KD och L är givna samarbetspartners.

  • Publicerad 14:09, 9 okt 2018

Veckan efter valet var kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) tydlig med hur Moderaterna ville styra Danderyd. ”Vi har haft ett bra samarbete med Liberalerna och Kristdemokraterna innevarande mandatperiod och jag ser gärna att det fortsätter” sa han till Mitt i då.

Nu backar han.

– Det förs olika typer av  samtal. Jag vill inte kommentera de samtalen, säger han.

Medan Moderaterna gjorde sitt sämsta val någonsin (30,9 procent) så gjorde Centerpartiet sitt bästa (23,4 procent). Tillsammans skulle partierna kunna bilda en majoritet.

Men Siv Sahlström (C), som suttit i opposition de senaste fyra åren, meddelar att Centerpartiet ännu inte deltar i några samtal.

– Jag vet heller ingenting. Vi håller på med budgetförhandlingar nu. Jag uppfattar det som rörigt i Moderaterna, förmodligen på grund av valresultatet och det nya läget, säger hon.

Mandatperioden 2010-2014 samarbetade Moderaterna med Centerpartiet i Danderyd.

Medborgare vill se C och M samarbete

I efterdyningarna av valet har Danderydsborna i sociala medier och mejl till Mitt i, uttryckt en förväntan på att Centerpartiet ska ingå i den styrande koalitionen igen. Reichenberg är förtegen också om det.

– Jag har naturligtvis också sett dom trådarna. Men jag kan inte svar på de frågorna ännu.

 Normalt brukar detta inte dragga till december

Olle Reichenberg (M)

När Siv Sahlström (C) ställde frågan om övriga partier kommer inbjudas till partiförhandlingar på kommunfullmäktiges sammanträde, 24 september, blev hon hänvisad till moderaternas gruppledare. Vid tillfället fanns ingen gruppledare.

Statsvetare: ”I december blir det problem”

Den 22 oktober samlas Danderyds nya kommunfullmäktige för första gången. Då väljer ledamöterna också ordförande samt en valberedning som lämnar förslag till vilka som ska ingå i nämnder, styrelser och andra organ dit fullmäktige utser förtroendevalda.

Är det då också klart vilka som kommer att styra i kommunen?

Nja.

– Det finns ingen formell deadline för att besluta om styren. Men om det inte är klart före presidieuppdrag i styrelse och nämnder, vilka utses i december, blir det problem. Och även om ett styre introduceras är det inte ovanligt att partier hoppar av eller tillkommer under de förhandlingar som sedan vidtar, förklarar David Karlsson som är docent vid Förvaltningshögskolan i Göteborg.

Hornberger (M) är ny gruppledare

Nämndernas mandatperiod startar den 1 januari 2019.

Olle Reichenberg (M) hoppas kunna ge klara besked om styret innan november.

– Normalt brukar detta inte dragga till december. Men jag kan inte säga när. Rimligen blir det under innevarande månad, säger han.

Moderaternas har valt Johanna Hornberger (M) som ny gruppledare efter Anders Paulsen som avgick dagarna efter valet. Men andra organisatoriska frågor återstår.

– Det är naturligtvis så att eftersom vi gått tillbaka i valet så funderar vi på våra politiska ställningstagande, och överväger att ompröva vår politik. Det är diskussioner vi för internt. Självklart är det så, säger Olle Reichenberg (M).