Reichenberg: ”Jag är den mest kryssade politikern”

När det gick dåligt för Anna Kinberg Batra krävde han hennes omedelbara avgång. Själv väljer kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) att sitta kvar mandatperioden ut, trots att väljarna gav Moderaterna underkänt i valet 9 september.

  • Publicerad 17:38, 17 okt 2018

Moderaterna gjorde nyss sitt sämsta val i Danderyd någonsin. Väljarnas förtroende för Moderaterna har sjunkit drastiskt sedan valet 2014. Både inom partiet och från andra håll höjs nu röster som kräver förnyelse av ledarskapet i kommunen. I går skrev Mitt i att Moderaternas valberedning föreslår Hanna Bocander som ny ordförande för kommunstyrelsen efter nyår.

Redan på måndag avgörs frågan om ledarskapet när nya kommunfullmäktige sammanträder. Till Mitt säger nu Olle Reichenberg (M) att han avser sitta kvar trots förtroendekrisen.

– Det är ju så att jag är vald som kommunstyrelsens ordförande för den här mandatperioden som sträcker sig fram till 31 december. Vad som händer sen är en annan fråga.

Du har också ställt dig till förfogande för nästa mandatperiod, trots att den moderata valberedningen föreslår Hanna Bocander. Varför det?

– Jag vill inte diskutera våra interna processer, utan kan bara konstatera att jag sitter mandatperioden ut. Vi får avvakta tills dom sakerna faller på plats.

Du var en av dem som krävde Anna Kinberg Batras avgång på grund av lågt förtroende. Hur resonerar du gällande dig själv?

– Återigen – jag är vald fram till årsskiftet. Jag kan konstatera att jag är den mest kryssade politikern på valsedeln. Jag har större andel personröster i detta valet än förra . Vi har en intern process nu och förtroendefrågan menar jag är föremål för den moderata föreningen.