Regnet har gjort susen för svampen

Det finns de som tackar vädergudarna för det dåliga sommarvädret – nämligen svampplockarna. Tack vare regnet kryllar det av svamp i Upplands-Bro och Järfälla.

  • Publicerad 16:37, 5 aug 2012

­Årets sommarväder har kanske inte varit så populärt för semesterfirare. För dem som gillar att plocka svamp har det däremot varit mer välkomnande.

Den fuktiga väderleken har fått skogarna att nästan svämma över av den populära gula kantarellen. Något som svampkonsulenten Lil­­­­­­ja Johansson Lindfors i Bro gläds över.

– Ja, det har varit en ovanligt rik och tidig skörd i år. Jag har till och med hittat svart trumpetsvamp, säger hon och avslöjar gärna Upplands-Bros bästa svampställen:

– Jag brukar mest ge mig ut i skogarna i Bro, gärna vid Rösaring. Hällkana är ett annat bra ställe. Sedan vet jag att många brukar gå vid Lillsjön i Kungsängen

Den som ännu inte hunnit plocka de tidiga kantarellerna kan trösta sig med att det snart kommer en ny omgång.

– Det brukar göra det eftersom trattkantareller även kommer på höstkanten. Själv ser jag fram emot blodriskan och kremlan. Och Karl-Johan förstås, den har inte visat sig än, säger Lilja Johansson Lindfors.

Även Järfällaskogarna har mycket att erbjuda.

Här har svampkonsulenten Rolf Brander hunnit plocka både kantareller, fjällskivling och en och annan sopp.

– Svamparna har kommit tidigare än vanligt i år och skörden har varit gynnsam. Nu börjar det dock bli lite torrare, men det kommer en ny omgång svamp runt september.

Att hitta bra svampmarker i Järfälla är inte särskilt svårt.

– Det finns egentligen överallt, framförallt i skogar där man inte har fällt träd. Gå långsamt och håll blicken nedåt så hittar du dem, säger Rolf Brander.

Det har varit gott om den populära gula kantarellen.

Anställdas larm inifrån församlingen: "Kyrkoherden fryser ut och skäller på medarbetare”

✔ Facket: ”Agerar det kraftfullaste vi kan” ✔ Anmälan till Arbetsmiljöverket Tystnadskultur, hög personalomsättning och en kyrkoherde som kränker, fryser ut och skäller på medarbetare. Sådan är situationen inom Kungsängens församling enligt anställda som nu slår larm.fredag 4/12 14:06

Nu drar ryttarföreningens verksamhet igång igen

Innertaket säkrat efter stormen. Två veckor har gått sedan stora delar av taket på ridhuset hos Upplands-Bro ryttarförening blåste av till följd av den hårda vinden. Verksamheten blev tvungna att stänga till följd av händelsen – men...onsdag 2/12 13:49