Öppnar. Besöksförbuden hävs från och med den första oktober. Foto: Mostphotos

Reglerna i Danderyd när besöksförbud hävs

Imorgon hävs besöksförbudet till äldreboenden för att minska isoleringen inom omsorgen. Här är reglerna som gäller för Danderydsborna.

  • Publicerad 17:00, 30 sep 2020

Ordförande. Carina Erlandsson (M) socialnämndens ordförande. Foto: Privat

Den första oktober hävdes det generella besöksförbudet till vård- och omsorgsboenden i Sverige. I veckan gick Danderyds kommun ut med nya riktlinjer om vad som gäller när Danderydsbor vill träffa sina nära och kära.

Totalt är det sju boenden i Danderyd som berörs av beslutet. 

Socialnämndens ordförande, Carina Erlandsson (M), berättar att det inte kommer bli aktuellt med stora besök av flera personer.

– Jag hoppas att alla förstår allvaret och det ömsesidiga förtroendet vi får med det här. Danderyd har varit förskonade för att vi har tagit det här på allvar. Vi måste fortsätta följa riktlinjer, som att hålla minst två meters avstånd, säger hon.

Besöksförbudet till äldreboenden antogs i mars, efter coronapandemins utbrott. I veckan gick Socialstyrelsens nya föreskrifter ut till kommunerna som lägger upp nya riktlinjer kring besöken.

Totalt sex punkter listar Danderyds kommun (se faktaruta).

Ska lätta på isoleringen

Danderyds medicinskt ansvarige sjuksköterska (MAS), Marie Bladh, svarar i ett mejl att de nya reglerna är till för att lätta på den sociala isoleringen för boenden på vård- och omsorgsboenden.

“När nu besöksförbudet upphävs innebär det samtidigt att ett stort ansvar läggs på besökarna själva att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och verksamhetens rutiner för att förhindra smittspridning i samband med besöken.” skriver hon.

Danderyd kommuns riktlinjer

Besökare ska komma överens med verksamheten om en tid för besöket och om hur många som kan besöka samtidigt.

Besökare ska vara friska från covid-19 symptom eller andra infektioner.

Besökare får endast vistas i den boendes lägenhet inomhus, ej i allmänna utrymmen.

Besökare ska hålla fysisk distansering.

Besökare ska ha god handhygien i samband med besöket (vid ankomst tvätta händerna med tvål och vatten, alternativt använda handsprit, samt även under besöket vid behov).

Vuxna ansvarar för att barn följer förhållningsrutinerna.

Övriga lokala restriktioner och förhållningsregler från verksamhetschef ska följas.

Källa: Danderyds kommun

Visa merVisa mindre