Regissör gör ny film om Ross Tensta Gymnasium

1988 gjorde dokumentärfilmaren Brita Landoff en film om eleverna på Tensta gymnasium. Nu är hon tillbaka för att följa livet på gymnasieskolan – 26 år senare.

  • Publicerad 09:25, 24 feb 2014

I år fyller Ross Tensta gymnasium, som skolan heter nuförtiden, 30 år. Det uppmärksammar Tensta konsthall där gymnasieskolan finns med som en del av vårens utställning. Bland annat visas Brita Landoffs dokumentärfilm ”BSB – bland svartskallar och blekfisar” som hon gjorde 1988.

I filmen får man möta bland annat Therese från Borlänge, Esperanza från Beirut och Suad från Tigrinja. Hon var den enda eleven med slöja då, och blev senare Sveriges första kvinnliga imam.

– Filmen har inte visats på länge, och har blivit ett tidsdokument som skildrar en annan tid både i Sverige och i världen, men som man samtidigt kan känna igen sig i, säger Brita Landoff.

När den blev aktuell för utställningen blev hon inspirerad till att återvända till Tensta och göra en ny film. I höstas började hon att filma igen och hon tänker fortsätta efter sommaren.

– Jag tänkte följa några naturklasser och deras lärare i biologi och idrott fram till att de tar studenten.

Hur har skolan förändrats sedan du sist filmade tycker du?

– När jag gjorde första filmen kom hälften från ursvensk bakgrund och andra hälften från andra kulturer. Nu är de flesta också svenskar, men tillhör andra eller tredje generationens invandare. Det är just blandningen av elever från olika bakgrunder som gör skolan så spännande. Det har alltid varit en väldigt speciell dynamik på skolan, säger Brita Landoff.

På samma sätt som i samhället finns det i skolan ett myller av människor. Brita Landoff vill genom sina filmer från skolan visa att myllret består av individer, som representerar sina egna historier.

Hon tycker det är spännande att skildra gymnasieåren, när man står mellan att vara barn och vuxen.

– Den tiden är så avgörande på många sätt. Jag hoppas verkligen att jag kan fortsätta att följa dem och se hur de utvecklats. Jag håller just på att försöka spåra upp de som var med i första filmen.

I onsdags kom Brita Landoff till Tensta konsthall tillsammans med Ross Tensta gymnasiums rektor för att prata om skolans 30 år. Konsthallens Paulina Sokolow berättar att gymnasiet har äldre anor än så.

– När Norra Latin från 1880 lades ner 1982 användes lokalerna under två år för Tensta gymnasium, i väntan på att skolan i Tensta skulle bli färdigbyggd. Tensta gymnasium fick ta över all konst från Norra Latin, som nu hänger på skolan. Vi visar några av verken på utställningen.