Regissör från Kransen vann student-Oscar

Jonatan Etzler från Midsommarkransen har vunnit en student-Oscar för sin kortfilm ”Get ready with me”. Priset delades ut under natten mot fredag i Hollywood.

  • Publicerad 09:47, 12 okt 2018

På torsdagskvällen, lokal tid, tog Jonatan Etzler och filmteamet emot Oscarstatyetten under Student Academy Awards i Hollywood, USA. Teamet visste att de var en av tre finalister när de åkte till USA – men att det skulle bli guld hade de inte räknat med.

– Det känns helt fantastiskt! Det här är det bästa som kan hända en examensfilm, säger Jonatan Etzler på telefon när Mitt i får tag på honom mitt i firandet.

Fick idén till filmen under lärarjobb

Han har studerat film på Stockholms dramatiska högskola och den 30 minuter långa filmen ”Get ready with me” är hans examensprojekt.

– Den handlar om en lärare som spelas av Shanti Roney. Han blir orolig för en elev som spelar upp en film i klassrummet som visar sig vara en självmordsvideo. Sen dras han in i någonting som han inte kan hantera, det är lite thrillerliknande, säger Jonatan Etzler.

Idén till filmen fick han när han själv vikarierade som lärare.

– Då var det några elever som hade en film som handlade om självmord. Det var ett svårt ämne som de hade tagit sig an, det blev svårt att visa upp den i ett klassrum. Jag, som inte är utbildad lärare, visste inte hur jag skulle göra.

Knyter kontakter i Los Angeles

Filmteamet har varit i Los Angeles i en vecka och har haft ett fullspäckat schema. Bland annat har de knytit kontakter med olika filmarbetare.

– Vi har varit på olika produktionsbolag och träffar chefer, producenter, agenter och managers. Det har varit helt bisarrt.

Men Hollywoodlivet lockar inte riktigt – i alla fall inte än.

– Jag tycker om att jobba i Sverige också. Men det kanske kan komma om ett tag. Men det verkar vara en ganska svår industri har jag förstått.

Se trailern:

Get Ready With Me – Trailer from Jonatan Etzler on Vimeo.