Anna Sehlin (V) anser att politikernas arvoden är för höga. Foto: Mitt i

Regionens politiker fryser sina arvoden

Trotjänarna har en månadslön på 125 100 kronor i månaden och nytillkomna 111 200 kronor. I morgon väntas regionfullmäktige besluta om en frysning av politikernas arvoden, något som Vänsterpartiet länge krävt.

  • Publicerad 11:58, 22 jun 2020

Lönerna för politikerna i Region Stockholm följer statsrådslönerna i regeringen. Regionpolitikerna tjänar 80 procent av statsrådslönen om de jobbat mindre än fyra år och 90 procent om de jobbat längre än så.

2019 tjänade statsråden 139 000 kronor i månaden. Således tjänar regionens heltidsanställda politiker 111 200 respektive 125 100 kronor i månaden.

Får betalt per möte

Merparten av politikerna i regionen är dock fritidspolitiker, och arvoderas för de möten de deltar i. Ett fullmäktigemöte arvoderas med 1 823 kronor, övriga möten med 650 kronor.

Nu väntas regionfullmäktige fatta beslut om att frysa arvodena på 2019 års nivå vid sitt möte i morgon, tisdag.

Vi är glada att de lyssnat på oss

Anna Sehlin (V)

Vänsterpartiet har länge krävt att arvodena ska sänkas.

– Det är bara Vänsterpartiet som hela tiden har varit mot en höjning av politikernas arvoden. Högern har sagt att det inte går men nu har de ändrat sig. Vi är glada att de har lyssnat på oss, säger oppositionsregionrådet Anna Sehlin (V) i ett pressmeddelande.

V har partiskatt

Hon har dock ingen sexsiffrig månadslön. Vänsterpartiet har partiskatt vilket innebär att ingen arvoderad politiker får ut mer än 29 000 kronor i månaden efter skatt.

– Coronakrisen påverkar ekonomin negativt och det slår hårdast mot de fattigaste. Det skulle vara väldigt anmärkningsvärt om politiker samtidigt höjer sina löner, säger Sehlin.