Björn Eriksson, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm höll presskonferens i dag. På bilden är han på Stockholmsmässan i Älvsjö där ett nytt fältsjukhus byggts upp. Foto: Sacharias Källdén

Regionen: Resandet med SL måste minska

Antalet vårdplatser i Stockholm måste utökas ytterligare och fler måste välja bort att resa kollektivt. Det var beskedet från sjukvårdsdirektör Björn Eriksson vid en presskonferens på eftermiddagen.

  • Publicerad 17:07, 16 apr 2020

Antalet inrapporterade dödsfall i covid-19 fortsätter att öka i Region Stockholm. I dag rapporterades det största antalet hittills: 94 nya rapporterat avlidna i regionen sedan i går. Det innebär Region Stockholm nu är uppe i 795 rapporterade döda i viruset.

– Vi har en ofattbart hög takt av ökat antal avlidna. I går rapporterade vi det högsta antalet avlidna med covid-19 under ett dygn: 85 personer hade då gått bort i förtid. I dag 94 avlidna. Vi ser variationer mellan dagar, men trenden är som ni ser tydlig. Av respekt för de avlidna och närstående är det viktigt att vi alla tar sjukdomen på allvar, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Han upprepade rekommendationerna om att alla som har sjukdomstecken ska stanna hemma, att man ska vara flitig med att tvätta händerna 20–30 sekunder och att isolera sig så mycket det går, särskilt från äldre.

Res mindre med SL

Björn Eriksson påpekade också att resandet i kollektivtrafiken inte har minskat så mycket som det skulle behöva.

– Jag skulle vilja uppmana Stockholms invånare att lyssna på att kollektivtrafiken i dessa dagar främst är till för dem som absolut måste resa. För egen del tänker jag att de som reser främst ska vara medarbetarna i vården som måste kunna resa utan att utsätta sig för onödiga risker, säger han.

De senaste dagarna har antalet smittade som behöver sjukhusvård inte ökat lika mycket som tidigare. Sedan i går har antalet gått ner från 1 102 patienter till 1 094. Men Björn Eriksson poängterade att kapaciteten måste fortsätta utökas.