JO-anmälan, som gjorts av en äldre Östermalmsbo, är daterad den 27 april, samma dag som regionen tlllkännagav att det är Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, eller inget, som gäller för åldersgruppen.

Beslutet att neka 65-plussarna andra vacciner mot covid-19 orsakade på sina håll ett ramaskri. Många äldre ansåg sig diskriminerade, andra vaccinvägrade.

https://www.mitti.se/nyheter/fler-65-plussare-far-rakna-med-astra-zenecas-vaccin/repudt!9xkPH1DIbe7OcagDLW6Pxw/

Turerna har varit många kring Astra Zenecas vaccin sedan det godkändes av den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den 29 januari. Först gavs det bara till yngre, då det inte ansågs tillräckligt testat på personer över 60.

Fritt fram i mars

I mars ansågs det säkert att ge även till äldre.

Men snart kom larm om en mycket allvarlig, om än sällsynt, biverkning: blodproppar i kombination med låga blodplättar och blödning. Främst hos yngre personer.

Det skapade oro hos många.

https://www.mitti.se/nyheter/danderydsbo-gjorde-sju-vardbesok-for-ratt-vaccin/repuds!hvlpQahu@dAKJgsueOM9A/

Vaccinet sattes på paus. Efter utredningar beslutade Folkhälsomyndigheten att vaccinet inte skulle ges till personer under 65 år.

I strid mot lagen

Region Stockholm resonerade som så, att för att kunna ge en första dos till så många som möjligt så snabbt som möjligt så reserverades Pfizers och Modernas vacciner till de yngre.

De äldre erbjöds Astra Zenecas vaccin.

Den man som anmält regionen till JO menar att beslutet strider både mot patientlagen och hälso- och sjukvårdslagen, som ger patienten rätt att välja om det finns flera behandlingsalternativ.

JO har nu bett regionen att yttra sig över anmälan.

Begränsat med vaccin

Regionen menar att de följt Folkhälsomyndighetens rekommendation att ge Astra Zenecas vaccin bara till dem som är 65 år och äldre, och hänvisar i övrigt till den begränsade tillgången på vaccin.

"I dagsläget finns det därmed inte någon fri tillgång till vaccin mot covid-19, och därmed finns det inte heller möjlighet för patienter att fritt välja vilket vaccin de ska få vid boknings- eller vaccinationstillfället. Detta är en bedömning som enligt hälso- och sjukvårdsförvaltningen har stöd i gällande lagstiftning", skriver de.

Slutar med Vaxzevria

Tillgången på vaccin har sedan dess blivit bättre, och den 23 juli meddelade Folkhälsomyndigheten att det inte ska tas in mer av Astra Zenecas vaccin och att användandet successivt ska upphöra.

Detta då gruppen 65+ i det närmaste var fullvaccinerad.