Region Stockholm klubbade i onsdags sitt förslag till en omarbetad länsplan för åren 2022-2033, efter att planen varit ute på remiss bland annat hos länets kommuner och angränsande regioner.

Bland nyheterna i den omarbetade länsplanen är att pengar avsätts för tre bytespunkter i Stockholms kollektivtrafik: Brommaplan, Gullmarsplan och Årstaberg.

Totalt öronmärks 415 miljoner kronor för de tre knutpunkterna, varav 267 miljoner till Årstaberg.

– Det är en morot, en reservation av medel. Det bygger på medfinansiering och att man hittar realistiska planer. Om det behövs ytterligare pengar får vi ta ställning till senare, säger Gustav Hemming (C), samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd.

Inte aktuella

Enligt Gustav Hemming är en konsekvens av regionens beslut att de om- och utbyggnadsplaner som har funnits för två av de tre knutpunkterna, Brommaplan och Gullmarsplan, inte längre är aktuella.

– Här behöver man kom tillbaka med realistiska förslag så att vi kan få in delar av lösningar, säger Hemming.

Det är nu upp till Stockholms stad och trafikförvaltningen i Region Stockholm att avsätta pengar, men också andra berörda kommuner, som Tyresö och Haninge, menar han.

– Det är bara de som kan värdera hur mycket de är beredda att betala. Vi har 415 miljoner kronor och det kommer att behövas något mer för realistiska lösningar, men det handlar inte om många hundra miljoner kronor.

Till regeringen

Förslaget till länsplan skickas närmast vidare till regeringen som under sommaren väntas fastställa planen och ange hur mycket pengar staten är beredd att gå in med. Länsplanen ska därefter fastställas av fullmäktige i Region Stockholm.