Region Stockholms budget är stram, landstingshuset ska säljas, men samtidigt betalas stora summor ut till pr-konsulter. Foto: Mitt i

Regionen betalar miljoner för pr-konsulter

Region Stockholm har hyrt in konsulter till kommunikationsavdelningen för 27 miljoner kronor det senaste året. Detta trots att det finns 27 anställda kommunikatörer i förvaltningarna.

  • Publicerad 17:00, 3 nov 2020

27 miljoner kronor, det är notan för de konsulter som kommunikationsavdelningen i Region Stockholm hyrt in det senaste året. Det avslöjar Expressen.

Detta trots att regionen i sin budget ska strama åt kostnaderna för administrationen.

För samtidigt har regionen egna kommunikatörer, inte mindre än 27 stycken.

– Självklart sätter vi in resurser för att 2,3 miljoner invånare i regionen ska få rätt information. Det är ett unikt historiskt läge där kommunikation är en av de viktigaste åtgärderna för att hindra smittan, säger kommunikationsdirektör Katarina Winell till tidningen.

Egna anställda ratas

Det är framför allt pr-byråerna Quattroporte och Gullers som anlitats.

Och det redan innan pandemin slog till. Fack och företagshälsovård har tidigare larmat om situationen:

– Jag har reagerat starkt på hur skattemedlen används för inhyrda konsulter som företagshälsovården säger utför arbete som kompetenta anställda borde göra, säger ett skyddsombud till Expressen. 

Vill ha koll på medierna

I de 27 miljonerna ingår ett medieindex, där konsulter sammanställer vad som skrivs och sägs om Region Stockholm i media, till en årlig kostnad av 2,1 miljoner kronor. Rapporter levereras varje dag.

– Vi behöver tillgång till senior specialistkompetens för analys, kommunikation/kriskommunikation och medierelationer, säger presschef Hanna Fellenius till tidningen.

Expressen har jämfört konsultkostnaderna med andra myndigheter och där sticker Region Stockholm ut. Även pr-byråer som de pratat med ifrågasätter rimligheten.