LÖWET. När närakuten på Löwenströmska sjukhuset flyttades till Sollentuna sjukhus blev de utlovade en husläkarjour. Den blev dock aldrig verklighet. Nu ska alla husläkarjourer i Region Stockholm avvecklas. Foto: Michael Folmer/Arkiv

Region Stockholm vill lägga ner husläkarjourer

Husläkarjourerna i Region Stockholm ska avvecklas. Det föreslår hälso- och sjukvårdsförvaltningen. I Väsby blev det aldrig någon husläkarjour, vilket hade utlovats när närakuten försvann från Löwet.

  • Publicerad 11:15, 7 okt 2020

Närakuterna ska ta hand patienter som behöver akut vård som inte kan få det hos sin husläkare.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen föreslår att att husläkarjourerna i Region Stockholm successivt avvecklas. Tanken är att närakuterna ska stärka sin bemanning för att kunna ta hand om patienterna som tidigare fått vård vid husläkarjourerna.

– Närakuterna ska ta hand patienter som behöver akut vård som inte kan få det hos sin husläkare, men som inte behöver akutsjukhusets alla resurser, säger enhetschef Christoffer Bernsköld i ett pressmeddelande.

Blev lovade husläkarjour

Efter närakutens flytt från Löwenströmska sjukhuset till Sollentuna sjukhus lovade Region Stockholm förra sommaren en husläkarjour som skulle ge Väsbyborna tillgång till sjukvård på kvällar och helger.

Men Region Stockholm lyckades inte få fyra husläkaraktörer i Upplands Väsby att driva en jourverksamhet på Löwenströmska sjukhuset, så det blev aldrig någon husläkarjour.

– Ett skäl har varit att husläkarmottagningarna har tyckt att ersättningen varit för låg, samt att de inte sett sig klara bemanning och kompetensförsörjning, det vill säga personal, på husläkarjouren, sa Tobias Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd i Region Stockholm i en tidigare intervju med Vi i VäsbyDirekt.

Det blir ingen husläkarjour på Löwet

Elva närakuter i dag

Förslaget om avvecklingen av husläkarjourerna ska behandlas vid vid hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 24 september, vilket är efter den här tidningens pressläggning.

I Region Stockholm finns idag elva närakuter, där det finns bland annat röntgen och provtagning.