Anledningen till att pausen införs är att antalet personer som beställt hemtest har ökat så kraftigt att det bildats en kö som nu behöver betas av. Karolinska Universitetslaboratoriet som ansvarar för samordningen av testningen betar nu av den kö på cirka 16 000 prover som uppstått.

– Jag vet att Karolinska Universitetslaboratoriet arbetar mycket intensivt med att öka kapaciteten. Mitt viktiga råd är att stanna hemma om du har symptom även om du just nu inte kan provta dig. När möjligheten öppnar igen är det viktigt att bara beställa prov om du har symptom eller uppmanas till provtagning av vården, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-ar-coronalaget-i-din-stadsdel/reptjD!T3hY3WWXisOa6xuRMOUvzQ/

Viktigt med test

Samtidigt arbetas det med att snabbt stärka kapaciteten så att det ska kunna hanteras större volymer när möjligheten till hemtestning öppnar igen.

– Det är viktigt att testningen utökas så fort det bara går. Testning är en viktig del av vår strategi och vi behöver följa smittutvecklingen för att se vilken effekt våra nya rekommendationer får. Vi behöver också kunna smittspåra med full kraft, säger Maria Rotzén Östlund, tf smittskyddsläkare för Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/slut-pa-museibesok-och-gympa/reptjD!YRfcXO1YiD2A9ZRFR7PPGA/

Öppnar på torsdag igen

Pausen gäller hemtester för personer som själva beställer sina tester via 1177.se. Provtagningen i vården av patienter och boende på SÄBO påverkas inte. Provtagning av medarbetare i vård och omsorg påverkas inte heller.

Beställningen av hemtest beräknas öppna igen på torsdag 5 november.