Regeringens krispaket är inte tillräckligt

Stödpaket till landets lantbrukare, men frågan är om det är tillräckligt. På Stora Lundby gård i Vallentuna så välkomnar man paketet även om det troligtvis inte kommer räcka så långt, enligt Susanne Andersson.

  • Publicerad 12:41, 1 aug 2018

Torkan drabbar Sveriges lantbrukare hårt och i måndags gick regeringen ut med sin åtgärdsplan. Ett stödpaket på 1,2 miljarder kronor kommer delas ut under 2018 och 2019.

I stödpaketet har regeringen preciserat åtgärder riktade mot lantbrukare med mjölk-, nötkött- och lammproduktion. Pengarna, som ska hjälpa lantbrukarna att hantera foderbristen och dyrare inköp av utländskt foder, ska betalas ut senast i december i år.

 – Torkan har fått stora konsekvenser för lantbrukarna. Många är oroliga för sina djur och för sin framtid. Med regeringens nationella krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor ger vi lantbrukarna bättre förutsättningar att hantera denna svåra situation, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i Regeringskansliets pressmeddelande. 

Man kommer också sänka slakteriavgiften och senare i höst kommer man föra diskussioner om hur resterande 700 miljoner ska fördelas.

Regeringens pengar räcker inte

Mitt i har tidigare pratat med bonden Susanne Andersson på Stora Lundby gård om krisen. Hon tycker att det är bra att regeringen har uppmärksammat situationen för landets bönder. Men det är långt ifrån tillräckligt.
–  Vi är glada för all hjälp vi får. Jag räknade på det och vi skulle få drygt 30 000 kronor av krispaketet. Det räcker för foder i tre dagar hos oss, Susanne Andersson.
Finansministern Magdalena Andersson (S) sa på måndagens presskonferensen att pengarna som regeringen skulle dela ut, skulle förbättra situationen för landets bönder betydligt.
– Jag tror inte de har helt och hållet förstått proportionerna av situationen, det rör sig om så stora kvantiteter med foder för oss bönder, pengarna inte räcker så långt. Sedan det här var ju baserat på om regeringen vinner valet, vinner de inte vet man ju inte vad som händer, så vi får se helt enkelt vänta och se, säger hon.