Statsminister Stefan Löfven tillkännagav på onsdagen att Regeringen vill införa en tillfällig lag som förbjuder alkoholförsäljning efter 22.00.

– Det innebär i praktiken att alla ställen med serveringstillstånd kommer behöva stänga klockan 22.30, säger socialminister Lena Hallengren, som var med vid presskonferensen.

Struntat i råd

Anledningen uppges vara att för många har struntat i att följa de nya skärpta råd som gäller, bland annat i Stockholm.

– Många av oss gör vårt för att begränsa smittspridningen, men några göra det inte. Fler har börjat slappa under hösten. Just min utekväll, just min shoppingrunda gör väl ingen skillnad, säger Stefan Löfven.

Drabbar dem som skött sig

På krogarna runtom i Stockholm varierar reaktionerna.

– Det är både rätt och fel, säger Hase Celep, delägare till södermalmskrogen Blecktornskällaren.

Han menar att även de som följt tidigare restriktioner drabbas av att andra krogar inte gjort det.

– Många följer inte restriktionerna. Jag har varit runt och tittat. Nu drabbar den här nya regeln oss som klarat fyra inspektioner. Jag tycker att de som inte skött sig skulle pressas hårdare.

Rädd att få sparken

Många krogar har dragit ner på öppettiderna i samband med coronapandemin. På Järnvägsrestaurangen på Östra station missar man till exempel bara en halvtimmes försäljning i och med den tillfälliga lagen.

Värre drabbas krogar som fortfarande har öppet till tre.

– Jag har precis fått höra det här. Man är rädd att man får sparken nu. Jag fattar varför man gör det men jag är mest orolig för att bli av med jobbet, säger en servitris på en krog på Sveavägen som håller öppet till tre.

Hemkörning blir viktigare

På Lidingö tar krögaren Alexander Westberg som driver Brasserie Jernet i centrum situationen med ro.

– Vi försöker anpassa oss och vara flexibla. Det är bara att gilla läget. För oss funkar det, vi har öppet till 11 normalt sett och vi har redan anpassat oss efter coronaregler med färre sittplatser.

För dem blir nu hemkörning av mat via Fodora och Volt allt viktigare.