Regeringen skärper tonen – inget mer spring på kaféer

Folkhälsomyndigheten och Regeringen gick på onsdagen ut med nya allmänna råd för att minska smittspridningen. På stan bör man bara röra sig för att göra det nödvändigaste. Och de som tillhör riskgrupper bör från och med nu helt undvika butiker och kollektivtransport.

  • Publicerad 13:46, 1 apr 2020

Socialminister Lena Hallengren höll i pressträffen tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. De nya råden är utöver den tidigare begränsingen av allmänna sammankomster till max 50 personer:

  • Undvik onödiga besök på kaféer och i butiker. Gör bara det nödvändigaste på stan.
  • Ställ in större fester, bröllop andra tillställgningar där många träffas, även om det är under 50 personer.
  • Den som tillhör riskgrupp bör helt undvika att handla i butiker, även apotek, och att åka kollektivt.

– Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Vad händer för den som bryter mot reglerna?

– Det finns inga sanktionsmöjligheter inom smittskydddslagen om man inte själv är smittad, men vi vill påminna om att det finns en moralisk skyldighet i dag att minska smittspridningen, säger han.

Därutöver skärper Regeringen kraven på butiker, bussbolag, idrottsklubbar och andra verksamheter som riktar sig till alllmänheten.

  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
  • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

– Jag åker själv tunnelbana och i grunden ser det bra ut nu, men i den mån det finns toppar med trängsel så måste operatören se till att det inte blir för trångt, säger Johan Carlson.