– En välkommen satsning. Sollentuna har två utsatta områden på polisens lista och en totalt underfinansierad socialtjänst. Pengarna kommer göra stor nytta för att öka tryggheten här, säger Joakim Jonsson (S) oppositionsråd.

Statsbidraget riktas till kommuner med utsatta områden enligt polisens definition.

I Sollentuna klassas Edsberg som ett utsatt område, vilket definieras som ett område med låg socioekonomisk status där kriminella påverkar lokalsamhället genom hot eller öppen narkotikaförsäljning och offentliga våldshandlingar.

Tureberg bedöms ha en överhängande risk att bli ett särskilt utsatt område, vilket kännetecknas av att kriminella grupper byggt upp parallella samhällsstrukturer och påverkar lokalbefolkningens benägenhet att delta i rättsprocesser i sådan utsträckning att det är svårt eller omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag.

S vill ha fler fältare

Statsbidraget kan användas till sociala insatser som kompletterar och förstärker verksamhet som kommunen redan bedriver inom ramen för brottsförebyggande arbete. Det kan till exempel handla om fler fältarbetare eller olika former av samverkan mellan skola, socialtjänst och polis.

Socialdemokraterna vill använda pengarna till att anställa fler fältarbetare.

– Jag tror att de flesta är överens om att kommunen behöver växla upp sitt brottsförebyggande arbete. Ett viktigt första steg är att anställa fler fältare, de jobbar uppsökande mot unga och spelar en nyckelroll i att öka tryggheten på gator och torg, säger Joakim Jonsson (S).Det var i december i fjol som regeringen gav Socialstyrelsen i uppdrag att administrera, fördela och följa upp statsbidrag för sociala insatser i utsatta områden.

150 miljoner per år

Satsningen omfattar 250 miljoner kronor per år 2021–2023 och syftar till att komplettera och förstärka kommunens verksamheter inom det brottsförebyggande området.

Totalt 26 kommuner får ta del av pengarna för 2021. Nio av dem ligger i Stockholms län. Sollentuna får 5 845 000 kronor.