Omdebatterad. Bromma flygplats vara eller icke vara är en fråga som diskuterats under lång tid. Foto: Mikael Andersson

Regeringen öppnar för tidigare nedläggning av Bromma

Att Socialdemokraterna i Stockholms stad vill påskynda nedläggningen av Bromma flygplats är inget nytt under solen. Nu öppnar infrastrukturministern för en tidigare stängning.

  • Publicerad 11:55, 24 okt 2019

Det är infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) som i en intervju med Dagens industri säger att han öppnar upp för att flygplatsen ska stänga innan avtalet går ut 2038.

Stockholms stads oppositionsråd Karin Wanngård (S) ser positivt på uttalandet. Hon säger att det är Stockholms stad som är markägare av flygplatsen. De hyr i sin tur ut till staten, som representeras av Swedavia.

– Det är bara staten som ensidigt kan säga upp avtalet. Flyget är ett stort regelverk, men när vi har det här positiva beskedet från Tomas Eneroth känns det verkligen som att vi nu tillsammans kan stänga flygplatsen, säger Karin Wanngård.

Vill se besked från majoriteten

För att processen ska skyndas på, kräver hon därför att majoriteten i Stockholms stad, M, KD, L, C och MP, går ut med ett officiellt besked om att de går med på att häva avtalet med Swedavia och lägga ner flygplatsen.

– Det som krävs nu är att styret i Stockholm påbörjar planprocesserna på att få till bostäder och marknyttjande på platsen, säger Karin Wanngård.

Vad händer om de inte vill?

– Då är risken stor att man på sikt måste utveckla Arlanda och samtidigt ha kvar Bromma flygplats, vilket blir väldigt olyckligt.

En förutsättning för att Bromma flygplats kan läggas ned i förtid är att Arlanda byggs ut med en fjärde landningsbana, ett förslag som funnits länge.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) avböjer att kommentera.

S: Höj hyran för Bromma flygplats

DEBATT: "Bygg ut Arlanda – och säkerställ att Bromma blir kvar tills dess"