– Regeringens första prioritering är att knäcka gängen. Här spelar Polismyndigheten en central roll. Regeringen ger därför grönt ljus åt en investering om 1,8 miljarder kronor i en fastighet som banar väg för att stärka polisens verksamhet, säger finansmarknadsminister Max Elger (S) på en presskonferens.

Det handlar om två fastigheter, Sollentuna Helenelund 7:1 och Solna Ulriksdal 2:1 på totalt cirka 87 hektar mark och med ett 40-tal byggnader på sammanlagt omkring 48 000 kvadratmeter.

Området hyrs sedan många år av Polismyndigheten och Polishögskolan fanns där från 1970 till 2015. Sedan dess har Sörentorp bland annat använts för vidareutbildning av poliser och för övningar i totalförsvaret.

NOA kan expandera

De senaste åren har polisen sett ett behov av att utöka och utveckla sin verksamhet, men det har inte varit möjligt då marken har ägts av privata Trenum Sörentorp AB som ägs av Fastighets AB Balder och Tredje AP-fonden.

Därför förvärvar Fortifikationsverket de två fastigheterna för Polismyndighetens räkning. Det innebär att polisen kan expandera inom området och göra nya investeringar.

– Vi äger, förvaltar och utvecklar en stor del av totalförsvarets fastigheter och det här är ett naturligt steg i tillväxten och vår uppgift att bidra till ökad totalförsvarsförmåga. Med den här fastigheten i statlig ägo kan vi skapa rätt förutsättningar för Polismyndigheten att bedriva och utveckla sin verksamhet, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson.

Bland annat har Nationella insatsstyrkan och NOA (Nationella operativa avdelningen) haft planer på att expandera inom Sörentorp.

Tillträde omedelbart

Fastigheterna kommer även att användas som bland annat utbildningsplats, arbetsplats och mötesplats för Polismyndigheten internt, men även i samverkan med andra myndigheter.

Polisen har ett ökat behov av arbetsplatser i och med den personalförstärkning som ska ske inför 2024, och hur Sörentorp ska användas mer i detalj ska planeras i samverkan mellan Fortifikationsverket och Polismyndigheten.

Klart är att tillträde sker omedelbart.