NÄRMAR SIG BESLUT. Arbetet med att få OS och Paralympics 2026 till Stockholm går snart in på slutspurten. Foto: Mostphotos

Regeringen ger klartecken för OS i Stockholm

På fredag ska OS-ansökan för 2026 lämnas in. Nu stöttar regeringen att Stockholm ska arrangera vinterspelen.

  • Publicerad 10:54, 9 apr 2019

SVT Nyheter berättar nu att regeringen går in med en säkerhetsgaranti och stöttar OS-ansökan. Sveriges OS-kommitté med Stockholm som huvudort fick i dag det beskedet.

– Det här stärker vår kandidatur något oerhört. Nu siktar vi på att vinna i Lausanne och få arrangera OS, säger Rikard Björk, kommunikationsansvarig för Stockholm Åre 2026.

Staden vill hyra ut OS-arenor till marknadspris

Det är i Lausanne den 24 juni som det ska avgöras om det blir Stockholm med Falun, Åre och lettiska Segulda eller italienska Milano med Cortina d'Ampezzo som ska få arrangera OS och Paralympics 2026.

Planen: Så skulle vinter-OS bli i Stockholm 2026

Att regeringen nu ger klartecken är en viktig pusselbit i OS-ansökan. Regeringens tumme upp innebär inte att de finansierar själva spelen. Däremot att de ger klartecken till att bekosta allt säkerhetsarbete kring spelen.

– Det här betyder att regeringen säger ja till att garantera säkerheten. Det vill säga att polisen, tullen och säkerhetsansvariga får de resurser som krävs för att spelen ska vara säkra, säger Rikard Björk.

Enligt honom har polisen tagit fram en kalkyl på vad ett olympiskt spel innebär för polisiära kostnader, som regeringen nu har godkänt.

– Svensk polis är van att arbeta med stora evenemang. Det behövs inte någon stor omorganisation för att kunna genomföra det här.

Innebär det här att Stockholm får OS 2026?

– Ingenting är klart än. Men får ansökan har stärkts rejält.

Firar ni det här på något sätt?

– Nej, vi är väldigt glada över regeringens besked men kommer arbeta vidare stenhårt till 24 juni då det avgörs, säger Rikard Björk.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tidigare finansborgarrådet Karin Wanngård (S), som stöttat OS-ansökan länge, var inte sen att jubla över beskedet.

"Riktigt bra besked! Nu är Sverige och Stockholm ett steg närmare.", skriver hon på twitter.

Stockholms Handelskammare, som tillsammans med näringslivet drivit på för ett ja, är mycket glada för beskedet.

– Nu förbättras våra chanser att ta hem detta. Vi ska visa världen hur vi kan arrangera de mest hållbara vinterspelen hittills. Det kommer stärka vår attraktionskraft globalt, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.