– Nej! säger Taif Albela, en av ägarna till det anrika konditori Ritorno på Odengatan.

– Lussekatter och pepparkakor börjar vi sälja någon vecka innan första advent. Vi håller ut. Andra får göra som de vill, men det finns oskrivna regler. Vårt klassiska pepparkakshus snickras ihop till lucia.

Taif erkänner dock att de tänjt på semleperioden som sträcker sig över tre månader. Men julen, säger han, är mer en stämningsfråga.

– Det måste bli mörkare och kallare. Det enda juliga man kan göra nu är att beställa en egenkomponerad chokladkalender.

Sedan i måndags

Jajamen! säger däremot Tony Jansander på Ica Dalastan.

– Vi säljer lussekatter sedan i måndags och julmust sedan ett par veckor. Chokladkalendrar har vi också, de säljer rätt bra redan.

Tony har inte märkt att någon kund harvarit direkt arg men säger att reaktionerna är blandade.

– Lite väl tidigt, tycker en del medan de flesta tycker att det är roligt. Jag är själv lite förvånad över att julmusten har gått så bra.

Delikatessbutiken Cajsa Warg på Sankt Eriksplan har ingen brådska.

– Vi är mitt i julbeställningarna nu och har inte börjat sälja julmat än, säger Stefan Stålfågel, styckmästare.

– Det drar igång två veckor före första advent. Vi får i och för sig redan förfrågningar om julgrejer men utrymmet är begränsat, vi är inte Ica Maxi direkt.

Henrik Hedström, butikschef på Hemköp Vasahallen på Upplandsgatan, bekänner sig till den mer traditionella linjen, att inte starta för tidigt. Trots det konstaterar han att de har börjat sälja julmust.

Skumtomtar populära

– Skumtomtar börjar också gå åt nu, de är populära. Annars startar vi julförsäljning vecka 47.

Kafé Vete-Katten på Kungsgatan väntar däremot.

– Tyvärr, säger Cindy som står i kassan. Lussekatter är ju så väldigt gott. Vete-Katten drar igång på allvar november-december.

På Sveavägen kommer Tor, en man i 70-årsåldern ut från ett kafé. Blev det månne en lussebulle?

– Nej för tusan. Kring lucia men inte förr. Var ska det sluta – lussekatt på midsommarafton? Nej tack!