Leif-Ivan Karlsson överklagar domsbeslut. Foto: Erik Simander

Rederi Karlsson överklagar dom

Nacka tingsrätt bedömde att hotellbåten Birger Jarl och takbaren använts trots avsaknad av tillstånd. Straffet är vite för tre miljoner kronor. Karlsson överklagar nu till miljö-och mark överdomstolen.

  • Publicerad 17:51, 31 mar 2020

Turerna om Leif-Ivan Karlsson fortsätter. Multientreprenören har haft ett flertal bråk med rättsstaten under åren. Från hot och icke-betalda löner till anställda, till avsaknad av tillstånd och olovlig användning av lokaler.

Leif-Ivan Karlsson går i konkurs med flit – vill bli av med personalen

Överklagar dom

I början på mars 2020 beslöt Nacka tingsrätt om att tre miljoner i vite ska betalas till staden för olovlig användning av hotellbåten M/S Birger Jarls hytter och den intilliggande skybaren. Den senaste vändan är att Karlsson nu överklagar domen.

"Vi kommer dra det till Europadomstolen om det så krävs. Och sedan ska vi kräva ett saftigt skadestånd", sa driftanssvarige Ulf Larsson till DN efter att domen slöts i början på mars.

Båten Birger Jarl som för tillfället ligger vid Stadsgårdskajen köptes av Leif-Ivan Karlsson 2016 och planerades då att bli stadens "bästa maritima nöjescenter". Efter en förlikning med Stockholms stad ska båten flyttas från kajen senast 30 april.

Staden krävde sju miljoner

Under flera år fick båten anmärkningar från staden. Efter brister i brandskydd beslöt Stockholms stadsbyggnadsnämnd i februari 2019 att dra in alkoholtillståndet och förbjöd Birger Jarl att använda hytterna.

Vid ett oannonserat besök i juli så kunde polisen ändå upptäcka att baren användes och hade vid tillfället över 15 besökare. Senare under sommaren upptäckte stadsbyggnadsnämnden även att hytter hade huserats. Staden krävde 7 miljoner kronor i vite för ett flertal överträdelser men tingsrätten bedömde att det bara gick att säkerställa att två av dessa har gjorts och sänkte vitet till 3 miljoner.

Leif-Ivan Karlsson är också en tv-profil från TV3s realityshow "Karlssons" och har även blivit omsusad för att ha plockat hem 23 miljoner på affärer av asylboenden.