Redan pollen i luften – snuvig kamp för PT-profilen

Trots att det långt kvar innan gräset blir grönt, björken blommar och våren omfamnar Stockholm finns redan pollen i luften. Sumpanbon och PT-profilen Gabriel Gavric har redan åkt på snuva – men vägrar låta allergin hindra honom i vardagen.

  • Publicerad 15:54, 17 jan 2020

Sumpanbon och träningsprofilen Gabriel Gavric låter snuvig på rösten men har ändå en lång dag med flera träningspass bakom sig. Hans pollenallergi har slagit till.

– Jag gick ut till bilen och hörde fågelsång från träden. Jag brukar förknippa den första fågelsången för året med att jag känner av allergin, men tänkte att det var alldeles för tidigt. Sedan kom snuvan. Jag brukar aldrig vara förkyld, så jag visste direkt att det var allergin, säger han.

Redan pollen i luften

Det måste alltså inte vara vinterförkylningen som får dig att må allmänt risigt – det kan lika gärna vara pollenallergin som spökar. Trots att det är långt kvar innan våren gör sitt intåg finns redan pollen i luften.

– Det handlar om väldigt låga halter men extra känsliga allergiker har hört av sig, säger Agneta Ekebom på Naturhistoriska riksmuseet, som mäter pollennivåerna i Stockholm.

Agneta Ekebom. Foto: Annica Roos, Naturhistoriska riksmuseet

Mild vinter ger mer pollen

I Stockholmstrakten har enstaka hasselbuskar redan börjat blomma och släppa pollen. Även vissa alar, framför allt gråal, är på gång att göra dito.

Det är den milda vintern som gör att pollensäsongen startar tidigare än vanligt i år och mycket tyder på att den går emot att bli konstant året runt.

Har börjat mäta

Med anledningen av pollenspaningarna har pollenhalterna börjat mätas i Stockholm. Vanligtvis börjar pollenfällorna, som mäter pollenhalterna, analyseras i slutet av februari.

– Pollenfällorna är känsliga för temperaturväxlingar mellan kyla och fukt. Det kan lätt täppas igen av frost eller snö. Därför brukar man vänta med att mäta tills dess då temperaturen är högre. Men nu finns ingen kyla i sikte vilket gör det möjligt för oss att börja mäta halterna, säger Agneta Ekebom.

Jag klagar inte, det är bara att kriga på.

Gabriel Gavric

Glass i stora lass

Gabriel Gavric äter aldrig medicin och nöjer sig därför med att fylla på med extra mycket mat i de perioder han känner av allergin. Med flera pass om dagen krävs det en hel del käk för att hans kropp ska klara av att kämpa både med skivstänger och snuva. Glass, pizza, jordnötssmör och lasagne i stora lass är hans recept för att hålla energinivån uppe.

– Jag gör av med enormt mycket energi, så jag överdriver med fetter och kolhydrater för att inte bli försvagad av allergin. Jag kan vakna mitt i natten och ha svårt att andas och känner mig mer trött. Men jag klagar inte, det är bara att kriga på. Jag anpassar träningen och vet att det går över. Kring midsommar varje år brukar jag göra en resa till fjällen och då brukar det ha gått över, det är slutet på pollensäsongen, säger Gabriel Gavric.

Fakta

Gabriel Gavric

Ålder: 42.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Två söner, Mio 10 år och Leon 17 år.

Gör: Personlig tränare, driver företaget DaddyFitness och delar med sig av sin vardag på Instagram, @daddyfitness

Knep för att hantera allergin: ”Jag har varit allergisk i åtta år och lärt mig att jag måste anpassa träningen eftersom jag blir lite svagare och mer trött. Jag tar ingen medicin, men med rejält med fett och kolhydrater så funkar det. Jag kan käka en hel plåt med lasagne”

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nya återvinningen överklagad igen

Nyheter Stockholm riktar kritik mot Solna och Sumpan En ny återvinningscentral i Sundbyberg kan dröja ytterligare sedan bygglovet överklagats igen. Samtidigt riktar politiker i Stockholm kritik mot Solna och Sumpan för att en återvinning inte har...tisdag 19/1 1:15

Bussar fortsätter ersätta tvärbanan

Nyheter Skulle börjat rulla i december Trots löfte om att tvärbanan skulle vara igång före jul fortsätter ersättningsbussar att trafikera sträckan mellan Alvik och Bromma flygplats. Enligt SL rör det sig om någon vecka kvar.måndag 18/1 11:34

Färre coronafall i Sundbyberg

Nyheter Men kan handla om eftersläpning efter helgerna 149 nya fall av coronasmitta registrerades i Sundbyberg förra veckan. Det är lägsta siffran sedan början av november.fredag 15/1 12:15