Rebecca Nordin Vainio. Foto: Linnea Gustafson

Rebecca är Sollentunas yngsta politiker

Rebecca Nordin Vainio gick med i Moderata ungdomsförbundet som 14-åring, är yngst i kommunfullmäktige och med på årets lista över framtidens makthavare.

  • Publicerad 11:38, 20 nov 2018

– Det är en helt ny värld som öppnats och det är fantastiskt kul. Jag lär mig så mycket och brinner särskilt för oberoendet och den egna friheten – det är det som driver mig, säger Rebecca Nordin Vainio.

I februari fyllde hon 18 år och 15 oktober valdes hon in i kommunfullmäktige i Sollentuna. Hon gick med i Moderata ungdomsförbundet (MUF) när hon var 14 för att hon ville sänka skatten och är nu yngst av ledamöterna i kommunfullmäktige.

Hon är en av hundra unga kvinnor på årets lista över framtidens makthavare som nätpublikationen makthavare.se publicerar. Vi träffas på kaféet Garden i Sollentuna centrum där hon brukar träffa MUF Sollentuna som hon är ordförande för.

– Jag har ju varit aktiv i fyra år men varit för liten för att vara med på riktigt. Men det är mycket att lära sig nu, läsa handlingar och så vidare. Men det är kul att äntligen få vara med och påverka, jag har längtat.

Rebecca Nordin Vainio på kaféet Garden i Sollentuna centrum.

Samhällsintresserad och driven

Det politiska engagemanget grundar sig i ett stort samhällsintresse. Ingen annan inom familjen är politiskt aktiv, men förebilden fanns där. Rebecca stod nära sin farmor som dog för fem år sedan och beskriver henne som en stark driven kvinna med fötterna på jorden.

Vill jag något så ska det uppnås

Rebecca Nordin Vainio

Själv anser hon sig ha en stark känsla för vad som är rätt och fel och tänker söka till juristprogrammet när hon har tagit studenten.

– Jag är väldigt målmedveten. Vill jag något så ska det uppnås. Är det ett förslag jag tycker är jättebra så kommer jag skicka in den där motionen år efter år tills det går igenom, för att jag brinner för mina frågor. Det tror jag är viktigt, att man är lite envis.

Vill se fler unga inom politiken

Det bästa med politiken tycker hon är att det är högt i tak och att man kan debattera om allt. Hon påpekar hur viktigt det är att någon i hennes ålder är med i kommunfullmäktige och representerar de unga i samhället.

– Befolkningen bör ju vara representerad, jag tror inte alla vuxna vet hur vi unga vill ha det och ser på saker och ting.

Av den anledningen tycker hon att ungdomsförbunden har ett stort ansvar för att rekrytera nya medlemmar. Rebecca är kampanjansvarig på Moderat skolungdom och jobbar mycket med just det. Hon ser att det partipolitiska intresset inte är så stort bland unga, men att de flesta ändå brinner för något.

– Var och varannan ungdom brinner för någon fråga så engagemanget finns ju där. Det handlar bara om att prata med så många som möjligt för att övertyga varför partipolitik faktiskt är bra – genom ett parti kan man påverka.

Vill du satsa på en politisk karriär? 

– Ja jag vill ju väldigt mycket och har många frågor som jag brinner för. Politiken är ett väldigt bra forum för att kunna driva igenom det så det hoppas jag, säger Rebecca Nordin Vainio.

Fakta

Rebecca Nordin Vainio

Ålder: 18 år

Familj: Mamma, pappa och äldst av tre syskon.

Bor: Har nyligen flyttat hemifrån till en lägenhet i Häggvik.

Politiskt engagemang: Ordförande för MUF Sollentuna. Ledamot i kommunfullmäktige och ledamot i styrelsen för Moderat skolungdom där hon är kampanjansvarig och jobbar med att rekrytera fler ungdomar.

Skola: Går tredje året på samhällsprogrammet på Rudbecksskolan i Sollentuna.

Extrajobb: Säljare på Samsonite och barista på Starbucks.

Fritidsintresse: Spelade basket länge men har lagt av: ”Jag spelade i Solna Vikings förut så basketen ligger mig varmt om hjärtat.”

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Låg inkomst ökar risken att dö i covid-19

Nyheter Dödligheten kan vara upp till fyra gånger så hög Bostadsort och låg inkomst har stor inverkan på risken att dö i covid-19, visar en ny rapport från Regionen. "Det viktigaste just nu är att hålla nere smittspridningen, eftersom de med låga inkomster...tisdag 24/11 18:50

Bilförare krockade med fem parkerade bilar

Nyheter Misstänks för vårdslöshet i trafik En bilförare körde in i inte mindre än fem parkerade bilar på en parkeringsplats vid stormarknaden i Rotebro på tisdagseftermiddagen.tisdag 24/11 17:25

Hunden Molars Ozzy stoppade inbrottstjuv

Nyheter "Bra samarbete" tycker polisen Natten till i dag grep polisen en inbrottstjuv i närheten av skolan Vittra Sollentuna och Pingstkyrkan i Skälby.tisdag 24/11 14:23