Reaktionerna var blandade i Brottby efter beskedet att vargen har dödats. Foto: Arkiv

Reaktioner efter vargens död

I Brottby var känslorna blandade efter nyheten kablats ut att jaktteamet lyckats fälla Rialavargen. Skyddsjakten har sedan den inleddes delat allmänheten i två läger, vilket var tydligt när Mitt i gick ut på stan för att fånga upp invånarnas reaktioner.

  • Publicerad 11:27, 11 okt 2017

Beslutet att jaga vargen har under hösten väckt kraftiga diskussioner både för och emot jakten.

Att frågan är känslig märktes tydligt när Mitt i ställde sig utanför mataffären i Brottby och pratade med folk efter dödsbeskedet. Många ville prata om vargen men de allra flesta ville inte få sitt riktiga namn citerat i tidningen, med rädsla för påhopp.

Så här löd några av rösterna:

Bra att den sköts, jag har hund själv och vill inte att den blir angripen.

”Sen tycker jag det är onödigt att kasta pengar på att bevara vargar. Jag är pensionär och vi får inte mycket i pension. Nej, skriv inte mitt namn i tidningen för då kommer vargkramarna att sätta fyr på mitt hus”,

Säger Sven, pensionär.

Jag tycker det är synd att den sköts. Den borde väl få leva precis som alla andra djur.

Säger Michael, småbarnspappa.

Mina känslor till jakten är både och. Det är inte bra att vargen går så nära in på husen.

”Men om man har får, så får man vara beredd på att vargar finns. Ja, det är svårt att diskutera vargjakten, så jag undviker helst det.”

Säger Amanda, student.

Usch, jag vet faktiskt inte vad jag tycker om saken. Man får lita på att myndigheterna gjorde rätt i att skjuta den.

Säger Gunnel, pensionär.

Detta händer nu

Det var i tisdags strax innan lunch som vargen till sist gick döden till mötes. Jaktteamet lyckades fälla rovdjuret i närheten av Kårsta efter tips från älgjägare, vilket nu innebär att skyddsjakten är avslutad.

Vargens kropp är skickad till Statens Veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för obduktion. Där ska dna-prover tas för att se om de överrensstämmer med prover från spillning som hittats i närheten av höstens vargangrepp på tamdjur. Och förhoppningen är att resultatet ska vara färdigställt inom en vecka. Först då kan vi veta om rätt varg är skjuten.

*Personerna som nämns i artikeln heter egentligen något annat.