Foto: Mostphotos

Reaktioner efter Swedavias krisbesked om Bromma flygplats

Swedavia ser inga affärsmässiga skäl att driva Bromma flygplats. Det uppgav bolaget på måndagen. Nu väcks åter debatten om att stänga Bromma.

  • Publicerad 08:35, 15 sep 2020

Här har vi samlat reaktioner på Swedavias besked. Så här sa politiker, företag och intresseorganisationer om nyheten.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad

Stockholms stads finansborgarråd skriver i en kommentar på Swedavias rapport att regeringen nu måste vara tydliga med Arlandas framtid.

– Swedavias besked om att det inte längre är affärsmässigt motiverat att driva Bromma flygplats vidare kräver att regeringen ger tydliga garantier om Arlandas utveckling, skriver Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Både medborgare och företag är beroende av tydliga besked om regionens utveckling, och ett tungt ansvar vilar nu på regeringen att säkra Stockholms och Sveriges internationella konkurrenskraft.

Foto: Stefan Källstigen.

Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad

Anna König Jerlmyrs kollega i det grönblåa samstyret i staden, Daniel Helldén, är mer positiv till en nedläggning.

– Då har vi kommit till ett läge då Stockholm kan på allvar börja planera bostäder på Bromma flygfält, skriver Daniel Helldén (MP) på Twitter.

I ett pressmeddelande från partiet utvecklar Helldén sitt resonemang, där säger hand bland annat:

Det enda rätta är att lägga ner Bromma flygplats. Vi har en akut bostadsbrist i Stockholm samtidigt som klimatet kräver fortsatt minskat flygande.

Foto: Pekka Pääkkö.

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Det tidigare finansborgarrådet, nu i opposition, har länge varit en tydlig förespråkare av att lägga ned Bromma flygplats och hon tänker inte missa detta tillfälle att fortsätta driva den politiken.

– Jag kommer föreslå att kommunstyrelsen vid nästa möte tillsätter en ny arbetsgrupp för att omedelbart dra igång programarbetet med bostäder på området där Bromma flygplats ligger, skriver Karina Wanngård (S) på Faceboook.

Foto: Åsa Sommarström.

Ibrahim Baylan (S), näringsminister

Chefen för näringsdepartementet och den person som fick Swedavias rapport överlämnad till sig på måndagen. Minister Baylan är tillskillnad från sin lokala partikollega Wanngård mycket mer försiktig.

– Jag tycker det är bra att Swedavia, i det läget som vi är, vänder på varje sten. Jag har själv fått en föredragning och jag tycker det finns många tankar som den väcker, säger Ibrahim Baylan (S) till TT.

Pressfoto: Flygbolaget BRA.

Ulrika Matsgård, kommersiell chef på flygbolaget BRA

Flygbolaget BRA har trafikerat det svenska inrikesflyget med Bromma som huvudnav sedan 2016. Coronapandemin har slagit hårt mot deras verksamhet.

Beskedet från Swedavia är ännu ett orosmoln för flygbolaget.

– En nedläggning skulle påverka såväl våra kunder som oss på ett negativt sätt. Vi har nu för avsikt att ta del av den analys som är gjord och hur förutsättningarna skulle se ut för att flytta vår verksamhet till Arlanda, skriver Ulrika Matsgård på flygbolaget i en kommentar till Dagens Nyheter.

Matsgård hoppas nu på snabba politiska beslut så att flygbolaget kan planera sin framtid.

– Vi har förhoppningen att man fattar beslutet baserat på en långsiktig målbild och vi har behov av att beslutet fattas snabbt så att vi kan planera för vår fortsättning, skriver Matsgård till DN.

Pressfoto: Stockholms handelskammare.

Carl Bergkvist, näringspolitisk expert vid Stockholms handelskammare

Stockholms handelskammare, där 2 000 företag är medlemmar, efterlyser ett större grepp runt hela flygkapaciteten i Stockholm och manar till lugn.

– Vi tror det vore klokt att ha mer is i magen eftersom det är en betydande osäkerhet runt vilken total flygkapacitet som kommer behövas om två, fem eller tio år, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert, i ett pressmeddelande.

Handelskammaren planerar att presentera ”ett samlat grepp” om flyget i Stockholm den 19 oktober.

Johan Paccamonti (M), stadsdelsordförande Bromma stadsdel

– Stockholm och Sverige är helt beroende av goda förbindelser med resten av Sverige och omvärlden och Bromma flygplats har varit en central del i detta, skriver Johan Paccamonti i mejl till Mitt i.

Han fortsätter:

– Om regeringen skulle gå vidare utifrån Swedavias besked utan att bygga ut Arlanda så skulle det vara ett hårt slag för Stockholms – och Brommas företagares – konkurrenskraft. Jag tror dock att man ska vara försiktig med att fatta långtgående beslut här och nu under den rådande pandemin utan ha is i magen.